„Învârt” sau „invârtesc”? Cum conjugăm corect?

invartesc sau invart conjugare

Analizăm un alt verb românesc, întrucât ne place să punem lucrurile la punct. „Învârt” sau „învârtesc” este întrebarea pe care o vom adresa în cadrul acestui articol! Cum să fie oare corect? Haideți să aflăm împreună!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), ambele forme sunt corecte:

 

 

!învârtí (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. învấrt/învârtésc, imperf. 3 sg. învârteá; conj. prez. 3  învấrtă/să învârteáscă

 

 

 

 

Ambele moduri de conjugare sunt, prin urmare, corecte, atunci când avem de a face cu verbul „a învârti”. Haideți să vedem și o definiție a acestui verb, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

ÎNVÂRTÍ, învấrt, vb. IV. 1. Tranz. refl. și intranz. A (se) mișca în cerc, a (se) întoarce de jur împrejur, a determina sau a face o mișcare de rotație; a (se) roti, a (se) răsuci. ◊ Expr. (Refl.A se învârti casa (sau locul, pământul) cu cineva, se spune când cineva are amețeli sau când se simte foarte rușinat. (Tranz.A-și învârti ochii = a mișca ochii în toate direcțiile pentru a privi (în jur). (Refl. și tranz.A se învârti în horă sau a învârti hora = a dansa, a juca. (Refl.A se învârti pe lângă cineva (sau în jurul, împrejurul cuiva) = a căuta să câștige simpatia, bunăvoința cuiva. (Tranz.A învârti (pe cineva) pe (sau după) deget(e) = a conduce (pe cineva) după plac. ♦ Tranz. A răsuci pe deget, între degete sau cu degetele. ♦ Tranz. A întoarce în toate felurile, a privi pe toate părțile. 2. Tranz. A mânui (cu dibăcie) o unealtă, o armă. ♦ Intranz. A amesteca în ceva (cu lingura). 3. Refl. A umbla de colo până colo fără scop; a se mișca de jur împrejur, a se întoarce (într-un spațiu îngust); a se foi. 4. Tranz. și refl. Fig. (Fam.) A se îndeletnici cu afaceri (dubioase); a câștiga, a dobândi ceva, a profita (pe căi lăturalnice) de un concurs de împrejurări favorabile. [Prez. ind. și: învârtesc] – Cf. sl. vrŭtĕti.

 

În concluzie,

Corect: învârt, învârtesc

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Cheltui” sau „cheltuiesc”? Cum conjugăm acest verb?

„Penalty” sau „penalti”? Care este forma corectă a cuvântului?

„Învârt” sau „invârtesc”? Cum conjugăm corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat