fabula genul epic

Vom începe acest articol cu o scurtă definiție a acestei specii:

Fabula este o specie a genului epic, în versuri sau în proză, în care autorul personifică animale, obiecte, fenomene ale naturii, plante (entități non-umane) și care satirizează anumite năravuri, mentalități (defecte umane) cu scopul îndreptării lor.

Printre cei mai importanți autori care au scris fabule se numără: Grigore Alexandrescu, George Topârceanu, Tudor Arghezi, Esop, La Fotaine etc..

Trăsăturile acestei specii (utile pentru demonstrarea apartenenței unui text la specia fabulă):

 • utilizarea (cultivarea) procedeului stilistic al alegoriei (procedeul stilistic care constă în exprimarea unei idei abstracte prin mijloace concrete)
 • prezența unei morale:
   1. implicite (pe care o deducem din text, o subînțelegem)
   2. explicite (pe care autorul o oferă, de regulă în ultimele versuri ale textului
 • figura de stil predominant utilizată este personificarea – prin care, autorul atribuie caracteristici omenești obiectelor, plantelor, animalelor etc..
 • personajele antrenate în acțiune sunt alegorice (reprezentând tipologii umane diferite – spre exemplu: ipocritul, demagogul, naivul, mincinosul etc..)
 • narațiunea se va îmbina cu dialogul (care ocupă un rol important în fabulă) și cu descrierea

Pentru consolidarea acestor noțiuni, am pregătit un mic test pe care îl puteți parcurge mai jos. Nu uitați că fabula este inclusă în programa pentru Evaluarea Națională, fapt pentru care merită o atenție deosebită! Mult succes!

 

Fabula

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Conversiunea (Schimbarea valorii gramaticale) – Noțiuni generale

 

Fabula

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat