„Luminiscent” sau „luminescent”?

„Luminiscent” sau „luminescent”?

Să lăsăm luminiscența să ne invadeze mintea prin cunoaștere. Astăzi vă propun să luăm în discuție tocmai un cuvânt folosit anterior și anume luminiscent. Unii sunt de părere că este corect a spune luminescent. Voi ce credeți? Haideți să cercetăm împreună!

Luminiscent este acel lucru care prezintă luminiscență (din franțuzescul  luminescence). Mai jos aveți definirea lui fidelă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

LUMINESCÉNȚĂ, luminescențe, s. f. Proprietate pe care o au unele substanțe de a emite radiații luminoase provenite dintr-o energie netermică; emisiune de raze luminoase reci. [Var.luminiscénță s. f.] – Din fr. luminescence.

Pentru că până acum ați văzut cuvântul doar în varianta lui scrisă cu vocalele i, probabil veți crede că numai această grafie este acceptată. Dar Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ia în considerare și alternativul său luminescent cu variațiile de plural luminescenți, respectiv luminescenți.

luminescént / luminiscént adj. m.pl. luminescénți / luminiscénți; f. luminescéntă / luminiscéntă, pl. luminescénte / luminiscénte

Așadar, folosiți cum credeți de cuviință adjectivele / substantivele prezentate, dar rețineți că nu este unul dintre ele corect, iar altul greșit.

Globul de sticlă strălucește luminiscent /luminescent.

 

Prin urmare,

Corect: luminiscent / luminescent

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Luminiscent” sau „luminescent”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat