Lăsând la o parte toate glumele legate de prețul lor, atunci când abundă piețele de prin orașe (de tipul „dau la schimb un kilogram pe apartament cu două camere”, „schimb cu BMW, seria 3” etc.), astăzi o să vorbim despre fructele preferate ale multora dintre noi.
Ce-i cu acest fruct roșu, dulce, cărnos, care ne duce cu gândul la vară, dar care, folosit la forma de plural poate crea confuzii? Spre exemplu: Am cules un kilogram de cireșe sau de cireși? Hai să lămurim odată și pentru totdeauna această ușoară confuzie care și-a făcut locul printre vorbitorii de limbă română! Nu de alta, dar ar fi păcat să nu știm cum să ne adresăm atunci când avem de mers la cumpărături, nu-i așa?
DEX-ul ne oferă următoarea succintă definiție:
CIREÁȘĂ, s. f. Fructul cireșului, mic, sferic, cărnos, de culoare roșie sau galbenă, cu gust dulce sau amărui. [Pl. și: cireșe] – Lat. ceresia (= cerasea).
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2005)
cireș s. m., pl. cireși
!cireașă s. f., art. cireașa, g.-d. art. cireșii/cireșei; pl. cireși/cireșe
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
cireș s. m., pl. cireși
cireașă s. f., art. cireașa, g.-d. art. cireșii/cireșei; pl. cireși/cireșe
La o simplă căutare în DOOM, putem observa că pentru pluralul cuvântului „cireașă” sunt acceptate ambele varinate, atât „cireșe”, cât și „cireși”. Astfel că, rămâne la libera noastră alegere forma pe care dorim să o utilizăm. Termenul „cireși” mai poate face referire și la pomii care fac cireșe. De aici și diverse discuții contradictorii reglate de forma aceasta (formă acceptată totuși de lucrarea normativă)
Deci, putem culege ori cumpăra un kilogram de cireșe/cireși. (din ambele, deci).
În concluzie:
Corect: cireșe, cireși
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?