Astăzi discutăm despre carismă și carismatic. Știți voi… e acel șarm greu de uitat al unei persoane. Traseul lexical ne conduce astfel spre originile sale, adică spre o etimologie franceză (charismatique).
Cea mai mare parte a dicționarelor publicate înainte de anul 2021 prezintă cuvântul grafiat asfel: chaismatic. Se observă inserția unui h imediat după c-ul inițial care are de-a face cu etimologia mai sus amintită.
Oferim o mostră din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2009) în ceea ce privește lexemul vizat.
DEX
CHARISMÁTIC, -Ă, charismatici, -ce, adj. 1. Referitor la charismă (1); care se caracterizează prin charismă. ♦ Putere charismatică = capacitate de influențare, prestigiu de care se bucură cineva, în virtutea unor calități de excepție. 2. (Rel.) Care se caracterizează printr-o intensă viață religioasă. [Pr.: ca-] – Din fr. charismatique.
Parcursul grafic al termenului suferă câte modificări în dicționarele care impun norma actuală. Modificarea constă în eliminarea literei h, care în limba română nu primea valențe sonore, adică nu se ponunța chiar dacă o scriam. Astfel principiul aparent etimologic a fost adaptat în limba română la unul fonetic.
DOOM3 (2021)
!carismatic adj. m., pl. carismatici; f. carismatică, pl. carismatice
Observăm că Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române aduce această modificare abia în ediția a III-a, ceea ce arată că suntem în continuă adaptare.
DOOM2 (2005)
*charismatic [ch pron c] adj. m., pl. charismatici; f. charismatică, pl. charismatice
Deci, acum că nu mai suntem constrânși de h-ul primei silabe, putem scrie după cum auzim, adică carismatic.
Psss… fii tu, crează-ți propria carismă. 🙂
CORECT: carismatic
GREȘIT: charismatic
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva: