„Cârnat” sau „cârnaț”?

carnat sau carnat

Când facem referire la acest produs alimentar îl folosim de cele mai multe ori la forma de plural. Însă, dacă ne gândim la unul singur, care va fi forma de singular? „Cârnat” sau „cârnaț”?

 

Conform DEX:

 Produs alimentar preparat din carne tocată și condimente, introduse în intestine de porc, de oaie sau într-un înveliș din material sintetic. ♦ Fig. (Fam.) Șir lung. Un cârnat de oameni.Lat. *carnacius.

 

Atenție, consoana „ț” este utilizată doar la forma de plural. Substantivele masculine terminate în „-t” la singular, vor avea pluralul în „-ți” (după modelul: băiat – băieți, cumnat – cumnați, puiet-puieți etc.). Frecventa utilizare a formei de plural a dus la o falsă reconsituire a forme de singular (doar prin eliminarea sunetului „-i„). Forma corectă de singular este cea terminată în „-t„, nicidecum cea în „

 

În concluzie:

Corect: cârnat

Greșit: cârnaț

 

 

BONUS!  Dacă analizăm din punct de vedere fonetic substantivul „cârnați”, aceste se formează din două silabe: „câr-” și „-nați”. În cazul celei de-a doua silabe, „a” este vocală, iar „i” nu este nici vocală, nici semivocală, ci „i” șoptit. Rolul său este acela de a marca forma de plural a substantivului. Ținem minte că o silabă are întotdeauna o singură vocală, iar semivocalele nu există decât în proximitatea vocalelor. Valoarea „i”-ului șoptit este una pur gramaticală, el servind la marcarea pluralului, în această situație. (Alte exemple: frați, băieți, cumnați, rupi, miroși etc.).

 

 

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Cu câți „i” scriem?

Identifică forma corectă: joc de 30 de întrebări din limba română

Semnul întrebării – semn de punctuație (?)

 

 
„Cârnat” sau „cârnaț”?
Derulează în sus
error: Conținut protejat