„Atât” sau „atâta” timp?

„Atât” sau „atâta” timp?

Să punem la încercare o sintagmă simplă și des folotită, alcătuită din doar două cuvinte: ”atât timp” sau „atâta timp”? Voi cum vă exprimați în astfel de situații și care credeți că este varianta optimă?

Înainte de a stabili cum este corect a spune, am deschis dicționarul pentru a identifica definiția oferită de DEX. Să vedem care este sensul pe care îl poate primi.

ATẤT, ATẤTA, atâți(a), atâtea, adv.pron. nehot.adj. pron. nehot. I. Adv. (Mai ales în forma atât1. În asemenea măsură, așa de mult, de tare, de bine, de scump etc.  2. (Indică o gradație; în expr.Cu atât mai bine (sau mai rău) = e mai convenabil (sau mai dezavantajos). Atât mi-a (sau țí-a etc.) fost, se spune pentru a arăta ivirea iminentă a unei neplăceri, a unui pericol etc. II. Pron. nehot. (Mai ales în forma atâta1. (Înlocuiește un nume sau o propoziție, exprimând o măsură, o cantitate etc.) Cum dai merele? – Atâta! ◊ Expr. Nici atâta = și mai puțin. Atâta(-i) tot sau atâta și nimic mai mult = asta e! cu asta am încheiat! să nu aștepți mai mult! 2. (Înlocuiește un singur sau ultim lucru care mai trebuie realizat) Atâta mai am de făcut. III. Adj. pron. nehot. (Mai ales în forma atâta1. Care este așa de mult, de tare, de bine etc. Atâta lume. ◊ Loc. adv. De atâtea ori = așa de des, adeseori. 2. Care este numai acesta, care este ultimul. Atâta lucru pot să spun. ◊ Expr. Atâta lucru = lucru de nimic; motiv neînsemnat. [Gen.dat.atâtor și atâtora] – Lat. eccum-tantum.

După cum ați observat există multe expresii care cuprind cuvântul „atât sau atâta, cum ar fi: tot atât (același lucru), încă pe atât (dublu), atât mi-a fost etc.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 dedică trei rânduri acestui cuvânt, întrucât în funcție de caz, el poate fi adverb, pronume sau adjectiv pronominal.

atất/atấta1 (dar numai: atât el, cât și ea; atât de mult; cu atât mai multadv.

atất/atấta2 adj. pr. m.pl. atấți/atấția (-ția); f. atấta, pl. atấtea; g.-d. pl. m. și f. atấtor/ac. m. a atấți, f. a atấtea

!atất/atấta3 pr. m.pl. atấția (-ția); f. atấta, pl. atấtea; g.-d. pl. m. și f. atấtora

 

  • adverb: Nu credeam că vei sta atât / atâta la cumpărături.
  • adjectiv pronominal: Te voi aștepta atât / atâta timp cât știu că vei sosi. 
  • pronume: Doar atâția au participat.

 

Prin urmare,

Corect: atât, atâta

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este pluralul cuvântului „pizza”?

„Ghivece” sau „ghiveciuri”? Cum este corect să spunem?

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

„Atât” sau „atâta” timp?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat