Cum se accentuează corect „acvilă”? Știai asta?

acvila

S-ar putea ca acest articol să te surprindă și, cu ocazia asta, să afli un lucru interesant. Vom vorbi despre substantivul „acvilă”, celebra răpitoare, adesea un simbol al puterii, dar și al solitudinii. Cum accentuăm corect acest subtantiv?

 

Deși suntem tentați, probabil din obișnuință, să punem accentul pe a doua silabă (ac-vi-lă), dacă ne raportăm la normele actuale ale limbii române, vom afla că, de fapt, accentul corect este pe prima silabă (ac-vi-lă).

Hai să vedem concret ce zice Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) despre acest substantiv:

 

 

ácvilă s. f.g.-d. art. ácvilei; pl. ácvile

 

 

 

 

Termenul este preluat din italiană: așa se explică, probabil, poziția inițială a accentului. Haideți să vedem și o scurtă definiție a termenului, oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

ÁCVILĂ, acvile, s. f. 1. Gen de păsări răpitoare de zi, mari, din familia acvilidelor, cu ciocul drept la bază și încovoiat la vârf, colțul gurii ajungând sub ochi, cu gheare puternice și cu aripi lungi și ascuțite; pajură, aceră (Aquila). 2. Stemă reprezentând o acvilă (1); pajură. – Din lat. aquila, it. aquila.

 

 

În concluzie, atunci când accentuăm:

Corect: acvilă

Greșit: acvi

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este pluralul cuvântului „pizza”?

„Ghivece” sau „ghiveciuri”? Cum este corect să spunem?

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

 

 

 

Cum se accentuează corect „acvilă”? Știai asta?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat