„Aliniat” sau „alineat”? Ai scris greșit până acum?

alineat sau aliniat dex

„Alineat” sau „aliniat”? Care este, de fapt, forma corectă?

 

Iată că ne revedem cu o altă problemă de limbă! Ei bine, nu i-aș spune chiar problemă, ci mai degrabă un mic detaliu, pe care, cu siguranță, îl vom îndrepta grație articolului pe care mi-am propus să-l scriu astăzi. Este vorba despre „aliniat” și „alineat” – un cuvânt atât de des auzit, mai ales în primii ani de școală. Pe cât de des auzim „alineat ” / „aliniat” de la doamna învățătoare, pe atât de rar îl vedem scris; cuvântul în sine nu se prea scrie, mai ales că, prin semantica sa, el se referă la un spațiu gol, lăsat la început de rând…

 

Hai să vedem ce zic dicționarele normative despre acest lexem! Cu ocazia asta vom vedea cum trebuie să ne exprimăm în scris și nu vom mai repeta greșeala – dacă am făcut vreuna!

 

Dacă ne referim la acel spațiu pe care îl lăsăm pentru a marca un paragraf nou / o idee nouă, atunci vorbim despre „alineat” (cu „e”). Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021):

DOOM3

 

alineát (-ne-at) s. n.pl. alineáte; abr. al./alin.

 

 

 

Acesta poate fi abreviat „al.” și „alin.”. Vom urmări, în continuare, o definiție a termenului, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

ALINEÁT, alineate, s. n. Rând retras într-un text pentru a marca schimbarea ideii; fragment de text care începe cu un asemenea rând. ♦ Pasaj în articolele de legi. [Pr.-ne-at. – Var.aliniát s. n.] – După fr. alinéa.

 

Cu toate că forma „aliniat” este menționată ca variantă pentru „alineat”, aceasta nu este menționată și în DOOM3, prin urmare, utilizarea sa reprezintă o abatere de la normă (o greșeală).

 

Ce facem cu forma „aliniat”? Este o formă greșită? Ei bine, dacă ne referim la verbul „a alinia”, atunci putem vorbi despre participiu! Termenul „aliniat” se reprezintă forma de participiu a verbului și poate trece la alte clase morfologice prin conversiune.

 

De exemplu:

adjectiv: Unitatea era aliniată și aștepta noi ordine.

 

ALINIÁT2, -Ă, aliniați, -te, adj. 1. Care este așezat în linie dreaptă. 2. (Despre țări) Care aparține unei grupări constituite pe baza unui tratat. [Pr.-ni-at] – V. alinia. Cf. fr. aligné.

 

 

Prin urmare,

„aliniat” și „alineat” reprezintă concepte diferite și nu trebuie confundate între ele; ele formează o pereche de paronime

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

 

„Aliniat” sau „alineat”? Ai scris greșit până acum?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat