Astăzi, cuvântul „acces” a devenit un termen foarte des utilizat de vorbitorii limbii române. Dificultatea de data acesta constă în forma de plural a lexemului. Să fie „accese” sau „accesuri”?
DEX-ul ne confirmă împrumutul franțuzesc, care se dovedește a fi un omonim lexical, mai exact parțial, pentru că are două forme de plural, folosite în funcție de sensul pe care îl dețin.
Dicționarul explicativ al limbii române (2009)
ACCES, (1) accesuri, (2) accese, s. n. 1. Posibilitate de a pătrunde, drept de a ajunge până într-un loc sau până la o persoană; p. ext. intrare. ◊ Cale (sau drum, șosea) de acces = drum care face legătura cu o șosea importantă, cu o localitate etc. Rampă de acces = porțiune de drum în pantă care permite urcarea vehiculelor pe o șosea mai înaltă, pe un pod etc. ◊ Expr. A (nu) avea acces = a (nu) avea permisiunea să meargă undeva, a (nu) avea voie să pătrundă undeva. 2. Ansamblu de tulburări clinice ale organismului care se manifestă brusc, în stare de sănătate aparentă și care se repetă de obicei la intervale variate. ♦ Izbucnire violentă (și trecătoare) a unei stări sufletești. – Din fr. accès, lat. accessus.
Dicționarul ortografic, ortoepic și morfologic al limbii române (ediția a III-a, 2021)
acces1 (atac, izbucnire) s. n., pl. accese
acces2 (intrare) s. n., pl. accesuri
Astfel că, accese vom spune dacă ne referim la un atac, în vreme ce accesuri face referire la intrare. În orice caz, cuvântul trisilabic ser va grafia cu consoana c dublată.
Prin urmare,
Corect: accese, accesuri (în funcție de sens)
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Testul de antrenament nr.12: Evaluarea Naționala 06.05.2023
Construcțiile concesive: la nivelul propoziției și la nivelul frazei
Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)
Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă recunoașterea publică a calităților individuale este sau nu importantă
Testul de antrenament nr.11: Evaluarea Naționala 27.04.2023
Testul de antrenament nr.14: Evaluarea Naționala 1.06.2023
Baremul pentru testul de antrenament numărul 14 pentru Evaluarea Națională (1 iunie 2023) [marca Vox Valachorum]
„Dihanii” sau „dihănii”? Care este pluralul corect?
„Recunoștiință” sau „recunoștință”? Care e forma corectă?