„Vămi” sau „vame”? Care este forma corectă de plural?

vami sau vame vox valachorum

Întrucât ambele forme de plural sunt adesea utilizate, am decis să scriem pentru tine un articol în care să lămurim povestea pluralului lui „vamă”. Care este, de fapt, forma corectă de plural pentru acest substantiv: „vămi” sau „vame”? Rămâi până la finalul articolului pentru a afla!

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), singura formă corectă, acceptată, este „vămi”:

DOOM3

vámă s. f.g.-d. art. vắmii; pl. vămi

 

 

 

 

Haideți să vedem și o definiție a termenului, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

VÁMĂ, vămi, s. f. 1. Autoritate de stat învestită cu aplicarea reglementărilor vamale, respectiv cu exercitarea controlului asupra intrării și ieșirii din țară a mărfurilor, a mijloacelor de transport și a altor bunuri, în vederea identificării și stabilirii drepturilor vamale cuvenite statului; loc, punct în care funcționează această unitate. ♦ Taxă care se plătește ca un bun să treacă dintr-o țară în alta sau (în trecut) dintr-o regiune în alta a țării. ◊ Loc. vb. A pune vamă = a vămui. ♦ Cantitate de grăunțe care se percepe la moară ca taxă în natură pentru măcinat; uium. 2. (În credințele populare) Fiecare dintre cele șapte (sau nouă) popasuri (în văzduh) pe care trebuie să le străbată sufletul după moarte, pentru a ajunge purificat în împărăția cerului. ♦ Taxă pe care trebuie să o plătească sufletul după moarte, la trecerea sa prin fiecare dintre aceste popasuri. – Din magh. vám.

 

Pentru o definiție mai complexă, putem apela și la Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

va sf [At: (a. 1415) cf CL 1971, 233 / Plvămi, (îrgvămuri, (înv~me / G-Dvămii, (învvămeivamei / E: mg vám1 Taxă care se plătește pentru ca o marfă sau un anumit produs să treacă dintr-o țară în alta. 2 (Învșîs ~ma domnească) Taxă (în bani sau în produse) care se percepea pentru intrarea într-o țară, într-un oraș (în scopul vânzării unor mărfuri), pentru folosirea unui pod, a unui drum, pentru transportul mărfurilor etc. (și care constituia în Evul Mediu unul dintre veniturile domnitorului). 3 (Învșîs ~ma pământului) Impozit (pe mărfuri sau pe produse) Si: (îrgvămeșie (5), (îvrvămeșug, (nobvămeșerie4 (ÎlvA pune ~ A fixa taxa care trebuie plătită pentru ca o marfă sau un anumit produs să treacă dintr-o țară în alta. 5 (Popfigîal) A fura la drumul mare. 6 (Pop) Taxă (constând în bani sau într-o cantitate procentuală dintr-un produs) care se dă drept plată pentru măcinat, treierat etc. Si: uiumzeciuală7 (Reg) Plată (simbolică) pretinsă mirelui ca să-și poată duce mireasa acasă la el Si: iernatic8 (Îrg) Profit29 (Înv) Drept de a-și însuși veniturile realizate prin perceperea vămii (1-3) care se acorda unei persoane, prin concesiune. 10 (Înv) Perioadă de timp în care se acorda vama (9). 11 Instituție (de stat) prin care se exercită controlul asupra intrării și ieșirii din țară a mărfurilor, a mijloacelor de transport, a unor produse etc. în vederea stabilirii taxelor legale și a încasării lor. 12 Punct (la granița unor țări) unde funcționează instituția vămii (11). 13 Sediu al vămii (11). 14 (Învșîs ~ma domnească) Punct unde se stabilea și se percepea taxa pentru intrarea într-o țară, într-un oraș, pentru folosirea unui pod, a unui drum etc. Vz (învmitarnițăposadăscalătamejnă15-18 (ÎlaDe ~ Care aparține vămii (11-14). 19-22 (Îal) Care are loc la vamă (11-14). 23-26 (Îal) Care se aplică la vamă (11-14). 27 (RegîeA căta ~ma cucului A căuta un lucru care nu există. 28 (RegîsA duce (ceva) prin ~ma cucului A trece o marfă sau un anumit bun prin contrabandă. 29 (RegîeA trece (sau a se strecuraprin vămile (sau ~macucului A trece clandestin peste graniță. 30 (ÎeA trece prin toate vămile A fi supus tuturor probelor, încercărilor. 31-32 Personalul vămii (11-14). 33-34 Conducerea vămii (11-14). 35-36 (Înv) Funcția de vameș (2-3). 37-38 (Înv) Activitatea de vameș (2-3). 39 (În credințele populare; mpl; de obicei determinat prin „văzduhului”) (Fiecare dintre) cele șapte (nouă, douăsprezece, douăzeci și patru, patruzeci și patru sau nouăzeci și nouă) de popasuri prin care se crede că trebuie să treacă sufletul mortului, plătind la fiecare dintre ele o taxă de răscumpărare a păcatelor, pentru a putea ajunge la cer. 40 (Adesea determinat prin „văzduhului”) Taxă pe care se crede că trebuie s-o plătească sufletul mortului la trecerea prin fiecare vamă (41Si: punte41 (ÎvrîeA-i plăti Dumnezeu (cuiva) vămile A-i ierta (cuiva) păcatele2.

 

Prin urmare,

Corect: vămi

Greșit: vame

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Vămi” sau „vame”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat