„După-amiezi” sau „după-amieze”?

„După-amiezi” sau „după-amieze”?

Mijlocul zilei poate fi un prilej perfect pentru o mică pauză din activitățile interminabile. Dar dacă cumulăm mai multe asemenea momente cum vom ajunge să spunem? După-amiezi sau după-ameze?

Cuvântul cu influențe latinești este bine înțeles de către noi toți. Totuși, n-ar fi rău să analizăm și spusele celor care au întocmit Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

AMIÁZĂ, amiezi, s. f. 1. Mijlocul zilei, momentul înălțării maxime a Soarelui deasupra orizontului (corespunzător aproximativ orei 12). ◊ Loc. adj. De amiază = de prânz, de la ora prânzului. ◊ Expr. Ziua(-n) amiaza mare = în plină zi, în toiul zilei. 2. (Concr.) Zenit. 3. (Reg.) Masă principală care se ia aproximativ la jumătatea zilei; prânz. 4. (Înv.) Miazăzi, sud. [Var.amiáz, amiéz s. n.amiázi, amiázăzi s. f.] – Din amiazăzi (< lat. ad mediam diem).

După cum este indicat în DOOM2, după-amiază poate constitui atât un adverb, cât și un substantiv feminin în funcție de contextul gramatical în care este plasat. Adverbul este o parte de vorbire neflexibilă, așa că forma lui nu va fi niciodată schimbată, va rămâne cea standard. În plus, acesta  are și o abreviere mai puțin cunoscută, este vorba despre d.a. .

Raportându-ne la substantivul cu aceeași formă, pluralul lui certificat este după-amiezi, nu după-amieze. Articularea enclitică nu ridică probleme aici. Pentru cazurile genitiv și dativ vom articula după-amiezii.

dúpă-amiáză1 (-mia-) adv.abr. d.a.

!dúpă-amiáză2 (-mia-) s. f.art. dúpă-amiáza, g.-d. art. dúpă-amiézii (-mie-); pl. dúpă-amiézi, art. dúpă-amiézile

Fiți cu mare băgare de seamă atunci când sunteți puși în situația de a utiliza temenul la plural.

Să aveți cele mai frumoase după-amiezi.

 

 

În concluzie,

Corect: după-amiezi

Greșit: după-amieze

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„După-amiezi” sau „după-amieze”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat