„Aceiași” sau „aceeași”? Care este forma corectă?

Ne începem ziua cu o întrebare aparent simplă. Există vreo diferență între „același” și „aceeași”? Este unul dintre cuvinte corect, iar altul greșit sau cum ne explicăm alternața dintre cele două forme? Să descoperim!

Pentru început afirmăm că atât aceiași, cât și aceeași sunt două cuvinte distincte, la fel de corecte, însă ele trebuie utilizate în situații cu totul diferite.

Analizate din punct de vedere morfologic, vorbim despre niște pronume demonstrative de identitate sau despre adjective pronominale demonstrative de identitate, în funcție de caz. Există patru asemenea forme ale pronumelui / adjectivului amintit. Este vorba despre același, aceeași, aceiași, aceleași.

Vom extrage din enumerarea de mai sus doar pe acelea care ne ridică deseori probleme. Începând cu aceeași, putem afirma că este o formă a pronumelui folosită pentru genul feminin, numărul singular. În schimb, aceiași este tot un pronume, dar de data aceasta unul de gen masculin și număr plural. Astfel că, ele se vor folosi în funcție de gen și persoana gramaticală.

Să oferim câteva exemple:

A câștigat premiul aceeași elevă în fiecare an. (aceeași – gen feminin, număr singular; elevă – gen feminin, număr singular)

Cartea a fost scrisă de aceiași tineri. (aceiași – gen masculin, număr plural; tineri – gen feminin, număr plural)

Fiți foarte atenți la scriere lor deoarece o singură literă poate produce o eroare gravă la nivelul limbajului.

 

În concluzie,

Corect: aceiași, aceeași

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Ce este perosnajul eponim?

„Aceiași” sau „aceeași”? Care este forma corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat