„Un viespe” sau „o viespe”? De ce gen este acest substantiv

viespe

Într-adevăr, sunt de evitat aceste insecte. Mușcăturile lor nu sunt un lucru de dorit, însă există o greșeală pe care adesea o facem fără ca măcar să ne dăm seama. Este vorba despre genul acestui substantiv: să fie masculin sau feminin? „Un” sau „o” viespe? Haideți să aflăm!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), substantivul „viespe” este de genul feminin!

 

viéspe s. f.g.-d. art. viéspii; pl. viespi

 

 

 

Asocierea „doi viespi” este, prin urmare greșită. Ne vom exprima: „două viespi”!

Haideți să vedem și o definiție a acestui substantiv, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

VIÉSPE, viespi, s. f. 1. Nume dat mai multor insecte himenoptere, asemănătoare cu albina, prevăzute de obicei în partea posterioară a abdomenului cu un ac și cu o pungă cu venin. 2. Fig. Femeie rea. – Lat. *vespis (= vespa).

 

O explicație mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

viespe [At: PO 257/19 / V: (regavespe smvespăvespe sfmvesp smvespere smvespie (Pl și: vespi), vepsieveșpeviapsă (Pl și: viepse), viaspăviaspeviasprăviastră~pă~pie~piră~pre sfm~pră~stre sfm~ste~eșpă~eșpe~ește~eștrevreșpere sm / Pl~pi, (reg~ / E: ml vespa1 sf, (regsm (Șîc ~-de-casă, ~-de-câmp, ~-de-pământ) Insectă himenopteră asemănătoare cu albina, cu trupul foarte subțire la mijloc, prevăzută în partea posterioară a abdomenului (de culoare galbenă) cu un ac și cu o pungă de venin și care trăiește în roiuri organizate Si: (popviespar (1) (Vespa vulgaris). 2 sf, (regsm (Șîc ~-bondărească, ~-mare, ~-sălbatică) Gărgăun (Vespa crabro). 3 sf (Îc~-de-pădure Insectă himenopteră asemănătoare cu albina, care trăiește în păduri (Vespa silvestris). 4 sf (Îc~-de-stejar, ~a-stejarului Insectă himenopteră asemănătoare cu albina, care își depune ouăle în frunzele stejarilor, producând pe ele niște proeminențe de mărimea unor cireșe (Cynips quercus). 5 sf (Îc~-de-rug Insectă himenopteră asemănătoare cu albina, care își depune ouăle pe rămurelele tinere ale rugilor, formând un fel de gogoși (Diplolepis rosae). 6 sf (Îc~-neagră (sau, reg~-negru) Insectă himenopteră asemănătoare cu albina, de culoare întunecată, care își face cuibul prin găuri și prin scorburi de copaci (Pompilus niger). 7 sf (ÎeA fi ca ~a (sau ca o ~) A fi nestăpânit (și agresiv). 8 sf (ÎeA înțepa ca ~a (sau ca o ~) A se exprima în termeni caustici. 9 sf (Îae) A fi rău de gură. 10 sf (RegîeA cânta ca ~a A cânta cu voce ascuțită. 11-12 sf (ÎsCuib de ~pi (Loc în care se află o) colectivitate de oameni ostili unii față de alții. 13 sf (Figprt) Femeie rea. 14 sf (Entregșîc ~-țigănească) Bondar (Bombus terrestris). 15 sf (EntTrs; Ban) Streche (Hypoderma bovis). 16 sm (IhtMunîf vesperevrespere) Avat (Aspius aspius aspius). 17 sm (Ihtregîf vespevespere) Ghiborț (Acerina cernua).

 

 

Prin urmare,

Corect: o viespe

Greșit: un viespe

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Ți-a plăcut articolul despre „viespe”? Mai ai aici câteva articole interesante!

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

„Un viespe” sau „o viespe”? De ce gen este acest substantiv

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat