„Impropriu” sau „impropiu”?

„Impropriu” sau „impropiu”?

Știi să identifici un sinonim pentru „necorespunzător”, referindu-ne la cuvinte sau expresii? Îți oferim un indiciu. Ar putea fi impropriu sau impropiu. Care dintre cele două cuvinte să fie normat?

Etimologia cuvântului este una latinească (improprius), regăsindu-se și în franceză sub forma impropre. Să căutăm adjectivul în Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru a citi sensul lui în întregime.

IMPRÓPRIU, -IE, improprii, adj. 1. (Despre cuvinte, expresii etc.; adesea adverbial) Care nu este propriu, potrivit, corect sau indicat. 2. Necorespunzător, nerecomandabil, neindicat (pentru ceva). – Din fr. impropre, lat. improprius.

Se pare că impropriu este cuvântul corect dacă aruncăm o privire în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005. Cuvântul se desparte în silabe astfel: im-pro-priu.

imprópriu [priu pron. prĭu(im-pro-priu) adj. m.art. imprópriul, pl. impróprii, art. imprópriii (-pri-ii); f. impróprie (-pri-e), art. imprópria (-pri-a), g.-d. art. imprópriei, pl. impróprii, art. imprópriile (-pri-i-)

Mare atenție! Adjectivul masculin articulat la forma de plural conțne trei i la finalul cuvântului, primul fiind din rădăcină, al doilea este semnul pluralului, iar al treilea marchează articolul hotărât.

Cuvintele au fost improprii discuției.

 

Prin urmare,

Corect: impropriu

Greșit: impropiu

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

Literele de tipar ale alfabetului – fișe de lucru – clasa pregătitoare

„Impropriu” sau „impropiu”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat