Sensurile cuvintelor: propriu și figurat

Sensurile cuvintelor: de bază, secundar și figurat

Să discutăm despre sensurile cuvintelor în funcție de noțiunile pe care le denumesc. Există două sensuri pe care le putem atribui termenilor: cel propriu și cel figurat.

Cuvintele pot avea mai multe sensuri în funcție de ce imagine trezesc în mintea cititorului. Ne propunem să explicăm ce presupune fiecare dintre acestea, prezentându-le pe rând și exemplificându-le.

Sensul propriu (literar) este sensul obișnuit al cuvântului, care ilustrează reprezentarea aceluiași obiect în mod concret, real pentru toți vorbitorii unei limbi.

  • de bază (numit și sens denotativ, primul sens din dicționar): ochi (organ de simț), picior (parte a corpului), gură (cavitate bucală);
  • secundar: cuvânt provenit din sensul de bază, dar care este modificat într-un sens derivat printr-o extindere (analogie, asemănare): ochi de ou, piciorul podurlui, gura sobei.

Sesul figurat (numit sens conotativ): este strict dependent de context. Cuvântul cu sens figurat este opus celui cu sens propriu, deoarece i se oferă alte însușiri (sensuri noi) în comparație cu cele proprii. De regulă, acest sens este asociat cu figurile de stil: ochi de smarald, picior de plai, gură de aur.

Pentru a verifica cât de bine vă descurcați în distingerea sensurilor cuvintelor aveți la dispoziție atașate cerințe de rezolvat din conținutul prezentat.

Sensurile cuvintelor

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

“Totodată” sau “tot o dată”?

Sensurile cuvintelor: propriu și figurat

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat