Uneori vorbim despre relatările oficiale pe care le avem de realizat, alteori despre venituri sau despre relațiile dintre oameni, utilizând substantivul raport. Dar v-ați pus vreodată întrebarea: care este pluralul acestei vocabule? „Raporturi” sau „rapoarte”?
Țin să vă anunț că ambele forme sunt corecte, dar numai folosite în contextul potrivit. Astfel, când ne referim la relația dintre persoane vom spune „raporturi”, iar atunci când facem aluzie la o relatare oficială vom folosi „rapoarte”.
Dacă analizăm cuvântul în Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009) vom afla,
RAPÓRT, (I) raporturi, (II) rapoarte,s. n.I. 1. Legătură între două sau mai multe persoane, obiecte, fenomene, noțiuni pe care gândirea omenească o poate constata și stabili; relație. 2. (Mai ales la pl.) Contact, legătură între mai multe persoane, instituții etc.; relație. 3. (Mat.) Câtul dintre două mărimi de același fel, exprimate în aceleași unități. 4. Relație (numerică) între două valori. II. 1. Comunicare scrisă sau orală făcută de cineva în fața unei adunări, a unei autorități etc., cuprinzând o relatare (oficială) asupra unei activități personale sau colective; textul acestei comunicări. 2. Scurtă prezentare orală asupra situației trupei făcută de un militar în fața superiorului său; ora, momentul când se face această prezentare. – Din fr.rapport.
Dicționarul Ortografic Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
raport1 (relatare oficială; cât între mărimi) s. n., pl. rapoarte
raport2 (relație) s. n., pl. raporturi
raport3 (venit) s. n.
Ajungem la concluzia că viața e plină de rapoarte/raporturi pe care trebuie să le utilizăm corect. Primul pas este aflarea normei literale pe care să o punem în aplicare.
De exemplu:
Raporturile dintre oameni sunt stabilite în funcție de anumite criterii.
S-au emis multiple rapoarte eronate în ultima perioadă.
Prin urmare,
Corect: raport, rapoarte, folosite în contexte potrivite
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?