„Râpe” sau „râpi”? Care este forma corectă de plural?

rapi sau rape

„Prin râpi și gropi adânci / Suite de bătrânii mei pe brânci” – începem, cum ne place, acest articol printr-un citat din „Testament” de Tudor Arghezi. Întrebarea de la care vom porni astăzi este una simplă: „râpi” sau „râpe”? Ambele forme sunt utilizate, fapt pentru care o lămurire în plus nu ne strică. Haideți să identificăm forma corectă și să ne exprimăm mai îngrijit de acum încolo!

 

[quads id=2]

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), atât „râpe”, cât și „râpi” pot fi utilizate, fără nicio grijă. Ambele forme sunt corecte și acceptate de normă:

 

rấpă s. f.g.-d. art. rấpei/rấpii; pl. rấpe/râpi

 

 

 

Dar ce înseamnă „o râpă”? Haideți să vedem și o definiție a termenului! Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne spune:

 

[quads id=3]

RẤPĂ, râpe, s. f. Coastă abruptă a unui deal; surpătură de pământ făcută de torente sau de șuvoaie. ◊ Expr. A (se) da (sau a merge, a se duce) de râpă = a (se) distruge, a (se) nimici, a nu mai rămâne nimic, a eșua. [Pl. și: râpi] – Lat. ripa.

 

Pentru o definiție mai complexă, putem apela și la Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

râ1 sf [At: DOSOFTEI, V. S. octombrie 43r/3 / V: rip~ / Pl: ~pe, ~pi / E: ml ripa1 Coastă abruptă a unui deal. 2 Surpătură de pământ făcută de torente sau de șuvoaie Si: ponor, prăpastie, pripor. 3 (ÎeA merge de ~ A se rostogoli pe un povârniș Si: a se prăvăli. 4 (ÎeA se duce de ~, (rar) a ajunge la malul ~pei A se distruge (1). 5 (Îae) A eșua (4). 6 (ÎeA da de ~ A distruge (1). 7 (ÎeA (se) da de (sau, rar, pe, la) ~ A (se) omorî. 8 (Îae; rar) A (se) înșela. 9 Mal. 10 (Rar; îeA da cu nasul de ~ A fi silit să se opresacă. 11 (Reg) Matcă. 12 (Bot) Sfeclă (Beta vulgaris).

[quads id=4]

 

Așadar,

Corect: râpi, râpe

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

 

[quads id=5]

„Râpe” sau „râpi”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat