„Baloți” sau „baloturi”?

„Baloți” sau „baloturi”?

„Balotul” ne conduce cu gândul spre domeniul agricol, mai exact spre munca câmpului. Însă de prea puține ori se folosește obiect în mod individual, de cele mai multe ori numărul lor este unul mai mare. Dar cunoașteți care este forma corectă? Baloți sau baloturi? Să aflăm împreună!

Cuvântul, balot, provine cu o formă foarte asemănătoare din limba franceza de la ballot. Pentru o definire mai amplă a termenului, sunteți invitați să cițiți articolul din Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

BALÓT, baloturi, s. n. Pachet mare de mărfuri sau de diferite obiecte; (spec.) pachet de bumbac, de lână etc.; legătură mare de haine, de rufe etc.; bal2. ♦ Oțel-balot = bandă de oțel utilizată la confecționarea cercurilor de butoaie, la ambalaje etc. [Pl. și: (m.baloți] – Din fr. ballot.

Pentru o certitudine legată de corectitudinea limbii actuale, va fi nevoie să consultăm Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române 2. După cum putem vedea mai jos, substantivul poate fi unul de gen neutru sau masculin în funcție de pluralul lui. Acest lucru înseamnă că este corect să spunem atât baloturi, cât și baloți.

balót s. n. / s. m.balóturi / balóți

Nu vă sfiiți să folosiți una sau alta dintre cele două variante ale pluralului. Țineți cont că în prezent ambele sunt atestate deoarece sunt des utilizate aproximativ proporțional pe teritoriul țării noastre.

Pe câmp sunt o mulțime de baloturi / baloți de fân.

 

Prin urmare,

Corect: baloturi, baloți

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

„Baloți” sau „baloturi”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
Nume
Email
Loading

This will close in 0 seconds

This will close in 21 seconds

This will close in 0 seconds

error: Conținut protejat