„Linxi” sau „lincși”?

„Linxi” sau „lincși”?

V-ați pus vreodată întrebarea care este forma de plural a linxului? În vorbirea orală se poate identifica cu ușurință, dar dificultățile apar abia în scriere. Să vedem!

Cuvântul pe care îl punem astăzi în discuție este linx, un lexem cu etimologie multiplă, franceză și latină (lynx). Referindu-ne la înțelesul lui din Dicționarul Explicativ al Limbii Române, observăm că el nu este altceva decât un animal sălbatic, este mai exact o pisică sălbatică, un râs.

LINX s.m. Râs, pisică sălbatică. [< fr.lat. lynx].

Informațiile de mai sus nu sunt mulțumitoare, așa că vom apela la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005. De aici aflăm că pluralul subsatntivului masculin este lincși, nu linxi, după cum probabil ne-am fi așteptat. Este asemeni lui termenului ortodox cu pluralul ortodoi.

linx s. m.pl.lincși

Dacă privim cu atenție, vom observa că litera x se transformă în literele. În vorbire acest fenomen probabil că trece neobservabil deoarece x se pronunță [cs] sau [gz]. În scriere, așadar, atenția trebuie să fie mai sporită, întrucât informația va rămâne tipăprită și va oglindi regulile de scriere de care ținem sau nu cont.

Lincșii sunt animalele mele preferate.

 

În concluzie,
Corect: lincși
Greșit: linxi

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

 

„Linxi” sau „lincși”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat