„Prin râpi și gropi adânci / Suite de bătrânii mei pe brânci” – începem, cum ne place, acest articol printr-un citat din „Testament” de Tudor Arghezi. Întrebarea de la care vom porni astăzi este una simplă: „râpi” sau „râpe”? Ambele forme sunt utilizate, fapt pentru care o lămurire în plus nu ne strică. Haideți să identificăm forma corectă și să ne exprimăm mai îngrijit de acum încolo!
Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), atât „râpe”, cât și „râpi” pot fi utilizate, fără nicio grijă. Ambele forme sunt corecte și acceptate de normă:
rấpă s. f., g.-d. art. rấpei/rấpii; pl. rấpe/râpi
Dar ce înseamnă „o râpă”? Haideți să vedem și o definiție a termenului! Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne spune:
RẤPĂ, râpe, s. f. Coastă abruptă a unui deal; surpătură de pământ făcută de torente sau de șuvoaie. ◊ Expr. A (se) da (sau a merge, a se duce) de râpă = a (se) distruge, a (se) nimici, a nu mai rămâne nimic, a eșua. [Pl. și: râpi] – Lat. ripa.
Pentru o definiție mai complexă, putem apela și la Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):
râpă1 sf [At: DOSOFTEI, V. S. octombrie 43r/3 / V: rip~ / Pl: ~pe, ~pi / E: ml ripa] 1 Coastă abruptă a unui deal. 2 Surpătură de pământ făcută de torente sau de șuvoaie Si: ponor, prăpastie, pripor. 3 (Îe) A merge de ~ A se rostogoli pe un povârniș Si: a se prăvăli. 4 (Îe) A se duce de ~, (rar) a ajunge la malul ~pei A se distruge (1). 5 (Îae) A eșua (4). 6 (Îe) A da de ~ A distruge (1). 7 (Îe) A (se) da de (sau, rar, pe, la) ~ A (se) omorî. 8 (Îae; rar) A (se) înșela. 9 Mal. 10 (Rar; îe) A da cu nasul de ~ A fi silit să se opresacă. 11 (Reg) Matcă. 12 (Bot) Sfeclă (Beta vulgaris).
Așadar,
Corect: râpi, râpe
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)
[quads id=5]