„Pulovăr” sau pulover”?

„Pulovăr” sau pulover”?

Într-o seară răcoroasă un pulovăr poate schimba starea celui care îl poartă. Pătrundem puțin și în spera acesta a vestimentației, întrebându-ne cum se scrie și se pronunță corect. Pulovăr sau pulover?

Cuvântul a pătruns în limbă din englezismul pull-over, care are semnificația de „a trage (haina) peste”. Varianta care circulă cel mai des pare românizată, spunându-se adesea „pulovăr”. Să fie corect așa? Răspunsul nu îl putem afla decât prin consultarea dicționarelor, explicative mai întâi, iar mai apoi morfologice. Să începem cu Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

PULÓVER, pulovere, s. n. Obiect de îmbrăcăminte tricotat (fără nasturi), care acoperă partea de sus a corpului și se poartă de obicei peste cămașă sau peste bluză. [Var.pulóvăr s. n.] – Din fr.engl. pull-over.

Se pare că apare varianta „pulovăr” însă nu ne este oferită nicio informație certă legată de corectitudine, așa că ceea ce ne rămâne de făcut este să apelăm la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în actualitate.

pulóver s. n.pl. pulóvere

Singura formă regăsită aici a substantivului neutru este pulover, cu pluralul pulovere. Accentul va cădea mereu pe vocala o a cuvântului.

Mi-am cumpărat un nou pulover.

 

 

Prin urmare,

Corect: pulover

Greșit: pulovăr

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

„Pulovăr” sau pulover”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat