Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function '_disable_block_editor_for_navigation_post_type' not found or invalid function name in /wp-includes/class-wp-hook.php on line 307
„Portofele” Sau „portofeluri”? Care Este Forma Corectă?

„Portofele” sau „portofeluri”? Care este forma corectă de plural?

portofele sau portofeluri

Vorbim despre un substantiv destul de des utilizat în comunicare: „portofel”. Întrebarea de la care pornim astăzi este: care să fie forma corectă de plural: „portofeluri” sau „portofele”? Haideți să aflăm!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), forma corectă este cea cu „e”, „portofele”:

 

portofél s. n.pl. portoféle

 

 

 

 

Forma „portofeluri” nu este considerată nici măcar variantă pentru „portofele”, prin urmare, utilizarea acestei forme este considerată o greșeală!

 

Haideți să vedem și o definiție a termenului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

PORTOFÉL, portofele, s. n. Obiect din piele, din material plastic etc., în forma unor coperți mici cu mai multe despărțituri interioare, în care se păstrează bani, acte etc.; portvizit, portofoliu (3). [Var.: (înv.portoféi, portoféu s. n.] – Din rus. portfel’, fr. porte-feuille.

 

O definiție mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

portofel sn [At: CR (1830), 3732/3 / V: (înv~fei, ~eul, ~foi, ~tf~, (îvr~tăfeil, (frm~tfei, ~tfeu / Pl~e, (îrg~uri / E: fr portefeuille1 (Înv) Mapă sau servietă în care se țin hârtii de valoare, manuscrise, acte etc. Si: (învportofoliu (5). 2 Obiect dreptunghiular din piele, material plastic etc. cu mai multe despărțituri, în care se păstrează cu sine, în buzunarul pantalonilor sau al hainei, banii de hârtie, acte etc. Si: portmoneu (2), (asrportofoliu (6), (regpughilareș, pulearț, (arg; rar) mușamat Vz portvizit. 3 (Rar) Portmoneu (1). 4 (Reg) Pungă de tutun. 5 (Îvrîf portăfeil) Ministru. 6 (Îvrîaf) Minister.

 

În concluzie,

Corect: portofele

Greșit: portofeluri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

 

 

 

„Portofele” sau „portofeluri”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat