„Portofele” sau „portofeluri”? Care este forma corectă de plural?

portofele sau portofeluri

Vorbim despre un substantiv destul de des utilizat în comunicare: „portofel”. Întrebarea de la care pornim astăzi este: care să fie forma corectă de plural: „portofeluri” sau „portofele”? Haideți să aflăm!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), forma corectă este cea cu „e”, „portofele”:

 

portofél s. n.pl. portoféle

 

 

 

 

Forma „portofeluri” nu este considerată nici măcar variantă pentru „portofele”, prin urmare, utilizarea acestei forme este considerată o greșeală!

 

Haideți să vedem și o definiție a termenului, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române:

 

PORTOFÉL, portofele, s. n. Obiect din piele, din material plastic etc., în forma unor coperți mici cu mai multe despărțituri interioare, în care se păstrează bani, acte etc.; portvizit, portofoliu (3). [Var.: (înv.portoféi, portoféu s. n.] – Din rus. portfel’, fr. porte-feuille.

 

O definiție mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

portofel sn [At: CR (1830), 3732/3 / V: (înv~fei, ~eul, ~foi, ~tf~, (îvr~tăfeil, (frm~tfei, ~tfeu / Pl~e, (îrg~uri / E: fr portefeuille1 (Înv) Mapă sau servietă în care se țin hârtii de valoare, manuscrise, acte etc. Si: (învportofoliu (5). 2 Obiect dreptunghiular din piele, material plastic etc. cu mai multe despărțituri, în care se păstrează cu sine, în buzunarul pantalonilor sau al hainei, banii de hârtie, acte etc. Si: portmoneu (2), (asrportofoliu (6), (regpughilareș, pulearț, (arg; rar) mușamat Vz portvizit. 3 (Rar) Portmoneu (1). 4 (Reg) Pungă de tutun. 5 (Îvrîf portăfeil) Ministru. 6 (Îvrîaf) Minister.

 

În concluzie,

Corect: portofele

Greșit: portofeluri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

 

 

 

„Portofele” sau „portofeluri”? Care este forma corectă de plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat