„Poezie” sau „poiezie”? Cum se scrie corect în limba română?

„Poezie” sau „poiezie”? Cum se scrie corect?

„Poiezie” ori „poezie”? Pentru cei care s-au confruntat des cu operele în versuri este clar modul în care este corect să scriem lexemul care definește aceste tipuri de texte, însă pentru cei care nu au avut ocazia să lucreze cu termenul, poate părea mai dificil. După o scurtă răsfoire a dicționarelor vom afla varianta normată.

Pentru început vom apela la Dicționarul Explicativ al Limbii Române (2009) cel care ne va aduce lămuriri legate de sensul cuvântului.

POEZÍE, poezii, s. f. 1. Modalitate a literaturii care exprimă mesajul artistic cu ajutorul imaginilor expresive, al unui limbaj concentrat, al afectivității, al rimei, al ritmului etc.; (concr.) creație literară în versuri. ♦ Totalitatea compozițiilor în versuri ale unui poet, ale unui curent literar, ale unui popor etc. 2. Fig. Caracter poetic al unei opere literare, al unui peisaj, al unei situații; farmec, frumusețe, încântare. [Pr.po-e-] – Din fr. poésie.

 

 

Tot de aici am aflat că el provine din limba franceză, de la poésie. Singura variantă notată rămâne „poezie”, dar haideți să vedem ce spun și dicționarele normative. Pentru a ne asigura de cele expuse, le vom lua pe rând, pentru că de curând au apărut noi modificări.

 

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a II-a, 2005)

poezie s. f.art. poezia, g.-d. art. poeziei; pl. poezii, art. poeziile

 

jpg

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, 2021)

poezie s. f.art. poeziag.-d. art. poezieipl. poeziiart. poeziile (desp. -zi-i-)

 

Substantivul de gen feminin la numărul plural va dubla „i”-ul, ceea ce înseamnă că vom scrie „poezii” (primul „i” este din rădăcina cuvântului, iar cel de-al doilea este marcă a pluralului”. Atenție! Despărțirea în silabe se va realiza astfel: po-e-zi-e, iar la forma de plural (articulată hotărât) po-e-zi-i-le.

Prin analogie putem să ne gândim și la persoana care scrie poezie. Se numește „poet” sau „poiet”? Pentru că nici poezia nu are „i” intervocalic, în mod firesc și logic nu va avea nici scriitorul ei. Mai multe detalii despre grafierea cuvântului „poet”/„poiet” veți găsi într-un articol separat pe site-ul nostru.

Ajungem la concluzia că nu este deloc corect să spunem și să scriem „poiezie”. Aceasta a fost o variantă care s-a folosit în trecut, însă limba este în continuă mișcare, așa că trebuie să ne adaptăm schimbărilor.

Pentru că venit vorba de poezii, care e preferata ta? De cine e scrisă? Ce emoții emană?

 

Corect: poezie

Greșit: poiezie

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut articolul nostru? Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

Test din cazurile substantivului (clasa a VI-a)

„Dintr-odată” sau „dintr-o dată”? Cum vom scrie corect?

„Vi”, „vii” sau „viii”? Cum se scrie corect?

Tu te „cațări” sau te „cațeri”? Care este forma corectă?

„Va fi” sau „va fii”? Cu câți „i” se scrie corect?

„Poezie” sau „poiezie”? Cum se scrie corect în limba română?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat