„De acord” sau „deacord”? Cum se scrie corect?

de acord sau deacord vox valachorum

O altă greșeală comună în limba română este cea despre care vom discuta astăzi! Haideți să aflăm cum scriem corect această sintagmă (sau cuvânt?)! Ei bine, „de acord” sau „deacord”?

 

Ei bine, francofonii pot fi influențați de varianta „d’accord”, fapt pentru care, probabil, unii dintre noi nu mai sunt siguri dacă vom scrie într-un singur cuvânt ori în două (sau, poate, cu cratimă?). Pentru aceasta, vom verifica în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morgologic al Limbii Române. Aici aflăm că termenul „deacord” nu există, nefigurând în nicio lucrare normativă ori chiar lexicografică. Ceea ce putem identifica în DOOM3 este substantivul „acord”. Pornind de la acesta, vom obține locuțiunea adjectivală / adverbială „de acord”.

 

 

DOOM3

acord s. n.pl. acorduri

 

 

 

 

Varianta „deacord” nu figurează în nicio lucrare, astfel că utilizarea sa reprezintă o greșeală de scriere, fapt pentru care trebuie evitată cu orice preț. Vom urmări, în cele ce urmează, o definiție a substantivului „acord”, așa cum apare ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

ACÓRD, acorduri, s. n. 1. Înțelegere, învoială, convenție etc. între două sau mai multe părți în vederea încheierii, modificării sau desființării unui act juridic. ◊ Acord-cadru = înțelegere între parteneri sociali, care servește ca model înțelegerilor ulterioare mai detaliate. ♦ Concordanță, potrivire (în păreri, atitudini etc.). ♦ Aprobare, acceptare. ◊ Expr. A fi de acord să… = a se învoi (la ceva); a aproba. A fi de acord (cu cineva) = a avea aceeași părere (cu cineva). De acord! = bine! ne-am înțeles! (Pleonastic) De comun acord = în perfectă înțelegere. 2. (În sintagmele) Plată (sau salariu) în acord = (sistem de remunerare a muncii normate) în raport cu rezultatele obținute. Acord progresiv = plata muncii în proporție crescândă, în raport cu depășirea normei. Muncă în acord = muncă normată retribuită în raport cu îndeplinirea normei. ♦ (Concr.) Sumă dată sau primită ca plată pentru munca prestată în acord. 3. (Gram.) Concordanță (în persoană, număr, gen sau caz) a formei cuvintelor între care există raporturi sintactice. 4. (Fiz.) Egalitate a frecvențelor de oscilație a două sau mai multe aparate, sisteme fizice etc.; sintonie. 5. (Muz.) Sonoritate rezultată din reunirea a cel puțin trei sunete, formând o armonie. – Din fr. accord, it. accordo.

 

Termenul nostru are multiple semnificații, unele utilizate în vorbirea curentă, altele în domenii de specialitate, precum: muzica, fizica sau lingvistica.

 

Prin urmare,

Corect: de acord

Greșit: deacord

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

 

„De acord” sau „deacord”? Cum se scrie corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat