JOC: verb predicativ sau verb copulativ?

În clasa a VII-a se învață toate cele opt verbe copulative: a fi, a deveni, a însemna, a părea, a rămâne, a ieși, a se face, a ajunge. Acestea pot fi și predicative, însă în limita anumitor condiții. Să vedem care sunt acestea.

  1. a fi este copulativ atunci când nu se poate înlocui cu unul dintre verbele: a exista, a se afla, a se găsi, a merge, a locui, a proveni (a fi originar din), a dura, a avea loc, a se întâmpla, a trebui;

 

  1. a deveni este întodeauna copulativ (unica excepție, atunci când are sensul de “a se transforma” – un caz foarte rar).

 

  1. a însemna este copulativ atunci când nu are sensul de a nota, a scrie.

 

  1. a părea este copulativ: atunci când este personal sau atunci când poate fi copulativ și atunci când este impersonal, dacă imediat după acesta, apare un nume predicativ (construcția va deveni element regent pentru o propoziție subiectivă):

 

  1. a rămâne: este copulativ când nu are sensul de “a sta” (când nu este anonimul lui “a pleca”). Sensul său de verb copulativ va fi acela de ”~a nu se schimba”

 

  1. a ieși: are valoare copulativă, atunci când are sensul de “a deveni” (atunci când are valoare predicativă, i se va opune lui “a intra”).

 

  1. a se face: *întodeauna la diateza reflexivă, acest verb are sensul de “a deveni” sau de “a se preface” , atunci când este copulativ;

 

  1. a ajunge: este copulativ atunci când are sensul de “a deveni” – altminteri, dacă are sensul aproximativ de “a încheia o călătorie”, este predicativ.

 

 

A venit timpul să sortezi verbele copulative de cele predicative! 🙂

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Vezi și:

Ce schimbări a adus noua programă? Intră aici pentru detalii

Ai trecut de “Simulare Evaluare Națională”? Accesează rubrica “Lecția de Română” și pregătește-te intens!

Test de antrenament propus de Vox Valachorum – conform noii programe (un examen compus din 60 de întrebări)

Cum analizăm o frază? Exemple de fraze analizate

JOC: verb predicativ sau verb copulativ?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat