„Învârt” sau „învârtesc”? Cum este corect?

„Învârte” sau „învârtește”?

Să tratăm corectitudinea verbului a învârti în funcție de conjugările lui. Voi cum spuneți? „Mă învârt” sau „mă învârtesc în jurul mesei”? Să aflăm răspunsul din sursele normate.

Trebuie să amintim că verbul provine din limba slavă (vrŭtĕti). El este regăsit în multe dintre expresiile românești precum: a se învârti casa cu cineva (amețeli), a-și învârti ochii (mișcarea ochilor în toate direcțiile), a se învârti în horă (a dansa), a se învârti pe lângă cineva (a căuta să câștige simpatia), a învârti pe degete (a conduce după bunul plac). Să privim și articolul de dicționar proaspăt extras din DEX.

ÎNVÂRTÍ, învấrt, vb. IV. 1. Tranz. refl. și intranz. A (se) mișca în cerc, a (se) întoarce de jur împrejur, a determina sau a face o mișcare de rotație; a (se) roti, a (se) răsuci.2. Tranz. A mânui (cu dibăcie) o unealtă, o armă.  3. Refl. A umbla de colo până colo fără scop; a se mișca de jur împrejur, a se întoarce (într-un spațiu îngust); a se foi. 4. Tranz. și refl. Fig. (Fam.) A se îndeletnici cu afaceri (dubioase); a câștiga, a dobândi ceva, a profita (pe căi lăturalnice) de un concurs de împrejurări favorabile. [Prez. ind. și: învârtesc] – Cf. sl. vrŭtĕti.

Întrebarea noastră rămâne fixată însă, asupra formei de conjugare la indicativ prezent. Din Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române deducem că este corect a spune învârt, dar și învârtesc. La modul conjunctiv prezent (persoana a III-a, numărul singular și plural) există perechi de cuvinte acceptate învârtă și să învârtească.

!învârtí (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. învấrt/învârtésc, imperf. 3 sg. învârteá; conj. prez. 3  învấrtă/să învârteáscă

Așadar, aveți posibilitatea de a alege oricare dintre formele prezentate ale verbului conjugat.

 

Prin urmare,

Corect: învârt, învărtesc

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Slogane” sau „sloganuri”? Care este pluralul corect?

ORTOGRAME: „iau” sau „i-au”?

A pune căciula „pe” sau „în” cap?

„Învârt” sau „învârtesc”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat