„Idee” sau „ideie”? Cum scriem corect?

idee sau ideie vox valachorum

Poate părea un subiect facil, însă mai există utilizatori de limbă română care greșesc atunci când vorbim despre acest substantiv. Haideți să aflăm împreună cum e corect: „idee” sau „ideie”?

 

Deseori, pronunția unui cuvânt poate crea reale probleme în scrierea sa, fapt pentru care vom apela la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române pentru a afla care este forma corectă:

 

 

DOOM3

idee s. f.art. ideeag.-d. art. ideiipl. ideiart. ideile (desp. -de-i-)

 

 

 

 

Aflăm din DOOM3 că singura formă corectă, acceptată de normă, este „idee” cu doi „e”. Forma cu „i” este o greșeală apărută cel mai probabil din pronunția rapidă a hiatului „e-e”. Diftongarea este un fenomen tipic atunci când vine vorba de facilizarea pronunției unui cuvânt. Atenție și la numărul vocalelor! Se scrie întotdeauna cu doi „e”, niciodată cu unul singur. Mulți greșesc aici din cauza confuziei cu echivalentul englezesc „idea”. Da, în engleză se scrie cu un singur „e”. Acesta nu este și cazul limbii române!

 

Vom revedea, în cele ce urmează, o definiție a termenului nostru, așa cum este redată ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

IDÉE, idei, s. f. 1. Termen generic pentru diferite forme ale cunoașterii logice; noțiune, concept. 2. Principiu, teză cuprinzătoare, teză fundamentală, concepție, gândire, fel de a vedea. ♦ Opinie, părere, gând, convingere, judecată. ◊ Expr. A (nu) avea idee = a (nu) avea cunoștințe (sumare), a (nu) fi informat (despre ceva). Ce idee! = exclamație de dezaprobare. Dă-mi o idee = ajută-mă cu o sugestie sau să găsesc o soluție. ♦ Intenție, plan, proiect. ♦ Concepție de bază care determină conținutul unei opere literare, artistice sau științifice; elaborare originală a gândirii în domeniul literar, artistic sau științific. 3. (În expr.Idee fixă = imagine, gând delirant izolat, intens și durabil, lipsit de rațiune. ♦ Teamă, grijă cu privire la ceva, panică. ◊ Expr. (Fam.A băga (pe cineva) sau a intra la (o) idee (sau la idei) = a face să se îngrijoreze, să se teamă sau a se îngrijora, a se teme. 4. (În expr.O idee (de…) = o cantitate mică, redusă etc. O idee mai mare. – Din fr. idée, lat. idea.

 

 

Prin urmare,

Corect: idee

Greșit: ideie

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut articolul nostru? Avem și alte materiale utile pe care le poți accesa pe site-ul nostru. Ai și mai jos câteva:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Webinarii” sau „webinare”? Cum este corect?

„Veți” sau „ve-ți”? Care este forma corectă?

„Desosa” sau „dezosa”? Cum e corect: cu „s” sau cu „z”?

„Desumflă” sau „dezumflă”? Cum e corect: cu „s” sau cu „z”?

 

 

„Idee” sau „ideie”? Cum scriem corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat