„Idee” sau „ideie”? Cum scriem corect?

idee sau ideie vox valachorum

Poate părea un subiect facil, însă mai există utilizatori de limbă română care greșesc atunci când vorbim despre acest substantiv. Haideți să aflăm împreună cum e corect: „idee” sau „ideie”?

 

Deseori, pronunția unui cuvânt poate crea reale probleme în scrierea sa, fapt pentru care vom apela la Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române pentru a afla care este forma corectă:

 

 

DOOM3

idee s. f.art. ideeag.-d. art. ideiipl. ideiart. ideile (desp. -de-i-)

 

 

 

 

Aflăm din DOOM3 că singura formă corectă, acceptată de normă, este „idee” cu doi „e”. Forma cu „i” este o greșeală apărută cel mai probabil din pronunția rapidă a hiatului „e-e”. Diftongarea este un fenomen tipic atunci când vine vorba de facilizarea pronunției unui cuvânt. Atenție și la numărul vocalelor! Se scrie întotdeauna cu doi „e”, niciodată cu unul singur. Mulți greșesc aici din cauza confuziei cu echivalentul englezesc „idea”. Da, în engleză se scrie cu un singur „e”. Acesta nu este și cazul limbii române!

 

Vom revedea, în cele ce urmează, o definiție a termenului nostru, așa cum este redată ea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

IDÉE, idei, s. f. 1. Termen generic pentru diferite forme ale cunoașterii logice; noțiune, concept. 2. Principiu, teză cuprinzătoare, teză fundamentală, concepție, gândire, fel de a vedea. ♦ Opinie, părere, gând, convingere, judecată. ◊ Expr. A (nu) avea idee = a (nu) avea cunoștințe (sumare), a (nu) fi informat (despre ceva). Ce idee! = exclamație de dezaprobare. Dă-mi o idee = ajută-mă cu o sugestie sau să găsesc o soluție. ♦ Intenție, plan, proiect. ♦ Concepție de bază care determină conținutul unei opere literare, artistice sau științifice; elaborare originală a gândirii în domeniul literar, artistic sau științific. 3. (În expr.Idee fixă = imagine, gând delirant izolat, intens și durabil, lipsit de rațiune. ♦ Teamă, grijă cu privire la ceva, panică. ◊ Expr. (Fam.A băga (pe cineva) sau a intra la (o) idee (sau la idei) = a face să se îngrijoreze, să se teamă sau a se îngrijora, a se teme. 4. (În expr.O ~ (de…) = o cantitate mică, redusă etc. O idee mai mare. – Din   lat. idea.

 

 

Prin urmare,

Corect: idee

Greșit: ideie

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Idee” sau „ideie”? Cum scriem corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat