„Gris” sau „griș”? Care este forma corectă?

Gris sau griș?

Folosit în compoziția deserturilor de cele mai multe ori, produsul alimentar din boabele de grâu se numește griș... sau să fie griș? O literă face diferența, așa că este necesară o scurtă documentare.

Să începem cu etimologia termenului, menționând că el provine din germană de la griess. Unii oameni folosesc s, alții ș pentru drept ultimă literă a cuvântului. Să citim explicația din Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru a afla semnificația exactă a cuvântului.

GRIȘ s. n. Produs alimentar granular, obținut din boabe de grâu sau de alte cereale. [Var.gris s. n.] – Din germ. Griess.

După cum putem vedea, articolul de dicționar acceptă și varianta gris, însă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic din 2005 este de părere că substantivul neutru are o singură formă de singular, iar aceea este griș. Avem de-a face cu un substantiv singularia tantum, adică care nu are formă de plural, dar cu toate acestea ne putem folosi de un suport pentru a semnala cantitatea lui, de exemplu, două pungi de gris.

griș s. n.

Chiar și în bucătărie trebuie să utilizăm corect cuvintele bucatelor pe care le savurăm. Dacă tot suntem la acest subiect, v-ați întrebat vreodată care este pluralul cuvântului mălai? Vox valachorum are un articol care vă poate răspunde acestei întrebări. Gătiți responsabil chiar și prin corectitudinea cuvintelor. 🙂

Prăjitura cu căpșuni conține 200 g de griș.

 

În concluzie:

Corect: griș

Greșit: gris

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

„Gris” sau „griș”? Care este forma corectă?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat