Care este pluralul de la „mălai”?

Care este pluralul de la „mălai”?Mălaiuri sau malaie?

Chiar și ingriedientele mămăligilor ne pot pune în dificultate atunci când vine vorba de formele corecte ale cuvintelor. Cunoaștem foarte bine termenul mălai, dar pluralul lui care să fie? Mălaie sau mălaiuri?

Mălai este un cuvânt cu etimologie necunoscută, dar importrant în bucătăria tradițională a românilor. Se crede că mămăliga (din făină de mălai) ar fi un preparat specific țării noastre, cunoscută drept mâncarea nutritivă de toate zilele ale tăranilor, dar nu numai. Dacă analizăm puțin situația, vom observa că multe alte popoare folosesc mălaiul în pregătirea acestei garnituri / mâncăruri de bază. În limbaj regional, un sinonim pentru mălai este mei. Mai jos vă așteaptă informațiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

MĂLÁI, (2mălaie, s. n. 1. Făină de porumb.  2. Aliment preparat din făină de porumb, de mei sau de alte cereale, dospit și copt în cuptor; aliment preparat din făină de porumb frământată cu lapte 3. (Reg.) Porumb; p. restr. boabe de porumb. [Pl. și: mălaiuri] – Et. nec.

Articolul de dicționar amintește atât de mălaie, cât și de mălaiuri, astfel că dacă ne oprim aici, misterul va rămâne nedeslușit. Știm că atestarea cuvintelor din limba română o găsim mereu în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic în vigoare. Aflăm că substantivul neutru la numărul plural pentru turte / semănături este doar mălaie.

mălái s. n., (turte, semănături) pl. măláie

Mergând mai departe este necesar să expunem câteva expresii și cuvinte compuse care integrează acest substantiv. De pildă, și-a trăit traiul, și-a mâncat mălaiul (a îmbătrânit, s-a uzat), mălai-mare (om mâncăcios sau lipsit de vlagă) sau mărul-cucului (plantă erbacee).

Pregătim două mălaie pentru cină.

 

În concluzie,

Corect: mălaie

Greșit: mălaiuri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

Care este pluralul de la „mălai”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat