Pâinea a reprezentat de-a lungul istoriei unul dintre alimentele de bază ale omului, care își păstrează și în zilele noastre importanța.
A mușcat cu poftă dintr-o pâine caldă, gata scoasă din cuptor, iar la picioarele lui păsările ciuguleau din firimiturile căzute pe asfalt.
Să ne oprim puțin la această incertitudine lagată de corectitudinea termenului pus în discuție: „firmituri” sau „firimituri”?
Dicționarul Explicativ al Limbii Române
FIRIMITÚRĂ, firimituri, s. f. Bucățică de pâine, de obicei rămasă după ce se taie sau se rupe pâinea; p. gener. bucată foarte mică dintr-un aliment. [Var.: firmitúră s. f.] – Fărâmă + suf. -ătură (după fir).
FĂRÂMĂTÚRĂ, fărâmături, s. f. (Reg.) Sfărâmătură; fărâmă (de pâine). [Var.: fărâmitúră, fărmătúră s. f.] – Fărâmă + suf. -tură.
Răspunsul corect, conform DOOM3 este „firimituri”. Este acceptată și varianta „fărâmătură”, cu pluralul „fărâmături”, derivată de la substantivul „fărâmă”. „Fărâma” are o deschidere mai largă, de bucățică dintr-un întreg, care poate fi folosită în mai multe contexte: fărâmături de biscuit/prăjitură, cât și cu sens figurat. Un alt sinonim al termenului este „sfărâmă”, de unde și verbul „a sfărâma”, care iși păstrează același înțeles.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
firimitură s. f., g.-d. art. firimiturii; pl. firimituri
fărâmătură (reg.) s. f., g.-d. art. fărâmăturii; pl. fărâmături
sfărâmătură s. f., g.-d. art. sfărâmăturii; pl. sfărâmături
Astfel, putem observa o varietate de termeni care ne stau la dispozitie. Totul depinde de măsură în care îi utilizăm corect.
Prin urmare:
Corect: firimitură, fărâmături, sfărâmături
Greșit: firmituri, fărmituri, sfărmituri
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?