„Destul de mulți” sau „destui de mulți”?

„Destul de mulți” sau „destui de mulți”?

Atunci când ne raportăm la cantitatea unor lucruri sau a unor persoane, folosim adesea adverbul „destul”. Dar să vedem care este secretul lui, cum se folosește practic?

Avem două exemple dintre care nu știm ce variantă să alegem. Cum vom spune? Sunt prezenți „destul de mulți” oameni sau „destui de mulți”? În acest caz avem de-a face cu o schimbare a valorii gramaticale. „Destul” este adverb, în timp ce „destui” este pronume nehotărât, care are posibilitatea de adjectivizare prin determinare.

Prin urmare, „mulți” este adjectiv determinat de adverb. Atunci când determină adjective, adverbul apare cu prepoziția „de” care își schimbă comportamentul, stând după, nu înainte ca de obicei.

Conform DOOM2,

destúl1 adj. m.pl. destúi; f. destúlă, pl. destúle; g.-d. pl. m. și f. destúlor (antepus, neprecedat de alt determinant cu formă cazuală marcată) / ac. m. a (la) destúi, f. a (la) destúle (voturile destulor tineri/acestor destui tineri/a destui tineri; s-a adresat destulor tineri/acestor destui tineri/la destui tineri)

*destúl2 (suficient de, aproximativ, relativ) adv. (~ de buni)
Făcând o scurtă recapitulare, din punct de vedere gramatical corect este să spunem: Sunt prezenți destul de muți oameni/ destui oameni, și nicidecum destui de mulți.

În concluzie,

Corect: destul de mulți, destui

Greșit: destui de mulți

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Este corect să spunem „mujdei de usturoi”?

„Destul de mulți” sau „destui de mulți”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat