„Rovinietă” sau „rovignietă”?

„Rovinietă” sau „rovignietă”?

Conducătorii auto cunosc ce e aceea o rovinietă și care este scopul acesteia, dar nu doar ei. Am scris corect? Să fie rovinietă sau rovignietă?

În primul rând, silaba inițială a cuvântului Ro este abrevierea denumirii țării noastre (România), la care se adaugă –vinietă care are semnificația de miniatură. Astfel, după cum putem observa, avem de-a face cu un cuvânt compus. Mai întâi să urmărim definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009..

ROVINIÉTĂ, roviniete, s. f. Vinietă care atestă plata taxei de circulație pe drumurile publice. – Ro[mânia] + vinietă.

Având în vedere că vinieta provine din franceză de la vignette, unde se păstrează grupul de sunete gn, să vedem unde au dus transformările fonetice din limba română.

VINIÉTĂ, viniete, s. f. Ilustrație de mici dimensiuni folosită ca ornament, care precedă sau încheie o pagină de text (tipărit sau manuscris); ornament pe coperta unei cărți; clișeu folosit în tipografie pentru ornamentație. [Var.vignétă s. f.] – Din fr. vignette.

Chiar dacă mai sus apare și varianta vignetă, Dicțioanrul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ia în considerare doar o singură variantă corectă și anume vinietă, aceasta fiind o denumire generală. Dacă ne gândim la ilustrația valabilă pe teritoriul României vorbim de rovinietă.

roviniétă (-nie-) s. f.g.-d. art. roviniétei; pl. roviniéte

viniétă (-nie-) s. f.g.-d. art. viniétei; pl. viniéte

În cazul în care dorim să utilizăm aceste substantive de gen feminin la plural vom spune și vom scrie viniete respectiv rovigniete.

Nu uita că ai nevoie de rovinietă pentru a putea circula pe autostaradă.

 

 

În concluzie,

Corect: rovinietă

Greșit: rovignietă

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”

„Rovinietă” sau „rovignietă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat