„Astronaut” sau „cosmonatut”?

„Astronaut” sau „cosmonatut”?

Este cunoscută de către noi toți denumirea persoanei care călătorește în spațiu cosmic. Îl putem numi astronaut sau cosmonaut. Cele două sunt sinonime. Dar care să fie totuși diferența dintre ele? Haideți să aflăm!

În primul rând, termenul „astronaut” provine din limba franceză de la astronaute, în timp ce „cosmonaut” trimite spre denumirea rusească kosmonavt. Cazul inițial prezintă un substantiv compus din greacă, unde astron înseamnă stea, iar nautis călător. El aparține mai degrabă Statelor Unite ale Americii. „Cosmonautul” are influeță rusească. Teremnul este derivat de la grecescul kosmos care are senul de univers și aceeași bază comună amintită nautis care semnifică călător.

Priviți și defințiile lor din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 care vă va confirma unele aspecte precizate mai sus.

ASTRONAÚT, -Ă, astronauți, -te, s. m. și f. Persoană care călătorește în spațiul cosmic cu o astronavă; cosmonaut. – Din fr. astronaute.

COSMONAÚT, -Ă, cosmonauți, -te, s. m. – Din fr. cosmonaute. Cf. rus. kosmonavt.

Potrivit Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005, pluralul pentru astronaut este astronauți, iar pentru cosmonaut este cosmonauți. În toate cele patru cazuri vom pune accentul pe vocala u din ultima silabă a cuvintelor.

astronaút s. m.pl. astronaúți

cosmonaút s. m.pl. cosmonaúți

Utilizați cu încredere oricare dintre aceste două variante în funcție de propriile preferințe și influențe, deoarece ambele sunt corecte. Diferența dintre cele două constă doar în etimologia lor diferită și utilizarea în funcție de diferite state.

Aș vrea să devin astronaut / cosmonaut când voi fi mare.

 

În concluzie,

Corect: astronaut, cosmonaut

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”

„Astronaut” sau „cosmonatut”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat