„Piue” sau „pive”? Care este pluralul substantivului „piuă”?

pive

Despre substantivul „piuă” vom vorbi în acest articol: un cuvânt foarte des întâlnit în limba română, chiar dacă adesea nu este cunoscut de către utilizatori, el este întâlnit în diverse expresii. Întrebarea de la care pornim în acest articol se referă la forma de plural a acestuia: unii dintre voi veți fi surprinși de răspuns. Haideți să vedem: „piue” sau „pive”?

 

Pentru început, aș vrea să vedem o definiție a cuvântului „piuă”, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

PÍUĂ, pive, s. f. 1. Instalație sau mașină folosită pentru împâslirea țesăturilor de lână într-un mediu cald și umed. 2. Vas de lemn, de metal sau de piatră de diverse forme și mărimi, cu pereții și cu fundul gros, în care se pisează diverse substanțe sau corpuri solide. 3. Parte a șteampului în care se mărunțește un minereu. 4. Scobitură în piesa unei instalații, care servește la fixarea sau la rotirea altei piese din instalația respectivă. 5. (Înv. și reg.) Mortier. 6. (Pop.; în expr.A se pune piua (sau în piuă) = a se ghemui pentru a servi ca treaptă cuiva care vrea să ajungă la un loc înalt sau pentru a lua pe cineva în cârcă. [Pr.pi-uă. – Pl. și: piue. – Var. (înv. și reg.): pívă s. f.] – Lat. *pilla.

 

Și acum să vedem care este forma corectă de plural! Chiar dacă DEX menționează și forma „piue”, aceasta este doar o variantă. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), forma corectă de plural este „pive”:

píuă (pi-uă) s. f.g.-d. art. pívei; pl. píve

 

 

 

 

Prin urmare,

Corect: pive

Greșit: piue

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”

 

„Piue” sau „pive”? Care este pluralul substantivului „piuă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat