„Parbrizuri” sau „parbrize”?

„Parbrizuri” sau „parbrize”?

Toți dintre noi știm ce este acela un parbriz și unde îl putem găsi. Dar care să fie forma corectă pentru mai multe astfel de piese? Parbrize sau parbrizuri?

Cuvântul „parbriz” provine din limba franceză de la pare-brise, care are sensul de protecție, iar brise semnifică adiere. Putem înțelege foarte clar sensul lui doar din explicațiile etimologice. Dar înainte de a purcede mai departe spre răspunsul corect al întrebării noastre vă sugerez să citiți articolul de dicționar de mai jos.

PARBRÍZ, parbrize, s. n. Placă transparentă (din sticlă) așezată în partea din față a unui automobil sau a unui avion pentru a feri pe conducător de praf, de vânt etc. [Pl. și: parbrizuri] – Din fr. pare-brise.

Chair dacă Dicționarul Explicativ al Limbii Române amintește și de varianta parbrizuri, normele DOOM-ului acceptă o singură formă de plural, iar aceasta este parbrize. Așa că varianta corectă va rămâne doar cea de-a doua. Substantivul neutru parbrizuri este un cuvânt trisilabic și s

e va despărți în silabe par-bri-zuri.

parbríz s. n.pl. parbríze

Dacă dețineți mai multe mașini înseamnă că acestea ar trebui să aibă mai multe parbrize. Dar atenție, nu le calculați și pe cele din spate, deoarece acelea se numesc lunete.

 

Prin urmare,

Corect: parbrize

Greșit: parbrizuri

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”

„Parbrizuri” sau „parbrize”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat