Cu toții ne amintim de zile de carnaval colorate ale copilăriei nelipsite de clovni. Sau să fie clauni? Voi cum îi numiți? Dacă sunteți curioși vă invit să căutăm împreună răspunsul acestei întrebări.
Inițial vă propun să citim definiția lui din Dicționarul Explicativ al Limbii Române. De aici aflăm că termenul clovn provine din englezismul clown, care are semnificația de artist comic de circ.
CLOVN, clovni, s. m. (Înv.) Artist comic de circ. [Var.: cláun s. m.] – Din fr., engl. clown.
Substantivul masculin se scrie mereu în limba română cu litera v și niciodată cu w. Pe lângă acesta apare varianta claun recunoscută de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 drept una învechită, dar încă activă și corectă în limbă. Astfel că la plural vom putea spune clovni sau clauni, cu accentul pe a. Dacă dorim să articulăm enclitic, ambele cuvinte vor avea dublu i la final.
clovn / (înv.) cláun s. m., pl. clovni / cláun
Aveți posibilitatea de a alege dintre cele două forma care vi se mare mai confortabilă, dar nu uitați că cei mai mulți români folosesc clovn. Nu ezitați să faceți cunoștință cu clovnii /claunii pe care îi întâlniți pentru o mică doză de amuzament.
Prin urmare,
Corect: clovn, claun
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: