„Cicatrici” sau „cicatrice”? Tu cum spui la plural?

„Cicatrici” sau „cicatrice”?

Forma de plural a cicatricilor devine din ce în ce mai controversată. Am auzit spunându-se cicatrici, dar și cicatrice? Care dintre ele să fie cea corectă?

Nu există niciun dubiu legat de sigularul cuvântului în cauză, cuvântul „cicatrice” nu ne ridică dificultăți. El are etimologie multiplă, provenind din latină de la cicatrix, -icis și cu o formă identică din franceză,  cicatrice. Priviți și explicația oferită de DEX în acest sens.

CICATRÍCE, cicatrice, s. f. Urmă (formată din țesut conjunctiv) lăsată de o rană, de o tăietură etc. după vindecare. [Pl. și: cicatrici] – Din lat. cicatrix, -icis, fr. cicatrice.

Curios este că cercetările mai amănunțite din Dicțioanrul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 arată că pluralul substantivului feminin are o formă omonimă cu singlarul lui. Dar, la aceasta se adaugă, tototdată, și cicatrici, astfel că nu este greșit să le folosim pe oricare dintre cele două.

!cicatríce (-ca-tri-) s. f.art. cicatrícea, g.-d. art. cicatrícei/cicatrícii; pl. cicatríce/cicatríci

Dacă ne punem întrebarea articulării lui, răspunsul este simplu, vom spune cicatricea, iar pentru genitiv-dativ cicatricei, cicatricii. Despărțirea în silabe se va realiza astfel ci-ca-tri-cea.

 

În concluizie,

Corect: cicatrice, cicatrici

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„M” sau „n” înainte de „p” și „b”? Tu cum te descurci la acest test online?

„Tăntălău” sau „tontălău”? Tu știi care e, de fapt, varianta corectă?

Ce sunt substantivele masive? Identifică-le!

„Cicatrici” sau „cicatrice”? Tu cum spui la plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat