„A enerva” sau „a inerva”?

„A enerva” sau „a inerva”?

Astăzi ridicăm problema unui verb folosit mereu atunci când furia atinge cote maxime. Dificultățile apar în momentul în care ne raportăm la litera lui inițială, mai exact la vocala e sau i. Voi cum credeți că este corect să îl folosim la infinitiv? A enerva sau a inerva?

Dacă pătrundem în profunzimea lucrurilor, vom regăsi două cuvinte franțuzești, enerver și innerver. În limba de proveniență ele au sensuri total diferite. Începând cu prima etimologie, putem stabili că ea este cea potrivită pentru a everva, verbul care ne conduce cu gândul spre pierderea stării de calmitate. Acest fapt poate fi cu ușurință observat în articolul din DEX de mai jos.

ENERVÁ, enervez, vb. I. Tranz. și refl. A face să-și piardă sau a-și pierde calmul, a-și ieși sau a scoate pe cineva din fire; a (se) înfuria, a (se) irita; a (se) indispune. – Din fr. énerver.

Dar… mai există unul. Este vorba de următoarea etimologie care are drept corespondent în limba română a inerva. Ce valențe îi oferim acestui verb? Să vedem!

INERVÁ, pers. 3 inervează, vb. I. Tranz. (Despre nervi) A produce o stare de excitare a unui organ sau a unui țesut. – Din fr. innerver.

Din cele discutate, putem deduce că a inerva respectiv a enerva sunt paronime. În aceeași categorie le includem și pe anual/anuar, familiar/familial, atlas/atlaz sau altele. Un singur sunet/literă le diferențiază, dar cu toate acestea sensul lor nu seamănă întru nimic.

Prin urmare, ambele sunt corecte, atât a everva, cât și a inerva, însă au sensuri cu totul diferite.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, cu siguranță vei fi interesat și de alte articole. Ai mai jos câteva sugestii:

 

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

 

 

„A enerva” sau „a inerva”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat