Click aici!
Ai Noștri Sau Ai Voștri? Cu Câți I Scriem? - Vox Valachorum

Ai noștri sau ai voștri? Cu câți „i” scriem?

Ai nostri sau ai vostri

Propoziția: „Băieții vostrii sunt cuminți.” conține o greșeală. Dar care este aceea? Vă ofer un indiciu. Are legătură cu numărul de „i”, dar nicidecum în cazul cuvântului băieții. Haideți să vedem cum o putem corecta.

Deseori pronunția unui cuvânt pare înșelătoare, deoarece vocalele finale pot fi ușor prelungite. Pentru a stabili cu câți „i” scriem un termen, cel mai simplu și sigur mod este să îl analizăm din punct de vedere gramatical.

Vom lua un substantiv, de exemplu băiat. Pentru obținerea pluralului acestuia, vom adăuga desinența „-i” (băieți), iar prin articulare se va mai adăuga instant un „i”, devenind băieții.

Astfel se întâmplă și în cazul pronumelor posesive sau al adjectivelor pronominale posesive la persoana I și a II-a plural. Dar acestea se scriu fără excepție cu un singur „i”, la final, deoarece nu se articulează.

  • Adjective pronominale posesive: sg. nostru – pl. noștri; sg. vostru – pl. voștri (Prietenii noștri/voștri sunt studenți.)
  • Pronume posesive: sg. al nostru – pl. ai noștri; sg. al vostru – pl. ai voștri (Ai noștri/ai voștri au plecat în vacanță.)

Ori dacă vom considera noile reglemantări din programă, „al/a/ai/ale” – pronume semiindependent + „noștri/voștri” – adjectiv pronominal posesiv. Indiferent de situație, tot un singur „i” vom avea!

Dar de ce nu se articulează? Răspunsul este simplu. Să luăm exemplul adjectivului pronominal posesiv, în care este vizibil că substantivul comun „prietenii” este articulat, fapt care nu îi mai permite și adjectivului acest lucru. Iar în cel de-al doilea exemplu se regăsește articolul posesiv genitival (ori pronume semiidenpendent) „ai”, ceea ce îl face să renunțe la articolul hotărât.

Cu siguranță că, după ce înțelegem explicațiile de mai sus, ne va fi foarte ușor să ne dăm seama că propoziția inițială scrisă corect ar arăta astfel: Băieții voștri sunt cuminți.

În concluzie,

Corect: noștri, voștri

Greșit: noștrii, voștrii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Din cauza ta sau datorită ție?

Ai noștri sau ai voștri? Cu câți „i” scriem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat

Ne poți aprecia munca printr-un like pe Facebook. Dacă ai dat like paginii noastre, dă click pe butonul "X"