Dacă ești bărbat trebuie neapărat să știi despre semnificația lui „șic”, pentru că femeile o cunosc foarte bine deja prin complimentele pe care le primesc. Pronunțarea lui pare simplă, însă cum îi scrii pe Messenger: „chic” sau „șic”?
Având o proveniență franceză, probabil suntem tentați să îi păstrăm forma etimologică și în grafiere. Dar odată cu împrumutul în limba română, acesta își adaptează forma scrisă conform pronunției, respectându-se principiul fonetic.
Conform DEX,
ȘIC s. n. Eleganță, distincție, bun-gust (în îmbrăcăminte, în atitudini). ◊ (Adjectival) O femeie șic. ◊ (Adverbial) Se îmbracă șic. ♦ Lucru care amuză, care are haz. – Din fr. chic.
Indiferent dacă ne referim la substantivul neutru, la adjectivul invariabil sau la adverb grafierea nu va suferi modificări. O privire mai atentă în dicționarele normative ne va conduce înspre trei sensuri distincte ale lexemului, toate din zona bunului gust.
Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (2021)
!șic1 adj. invar., adv. (ținute ~, a se îmbrăca ~)
șic2 (eleganță) s. n.
șic3 (poleială; paietă) (reg.) s. n., pl. șicuri
Știai că în limbaj regional paietele care se folosesc la decorarea unor anumite piese vestimentare se regăsesc sub denumirea de șicuri? Interesant, nu?
Așadar, să reținem că atunci când ne referim la eleganță, bun-gust în îmbrăcăminte, în atitudini scriem acest termen exact așa cum se pronunță.
În concluzie:
CORECT: șic
GREȘIT: chic
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Cireși” sau „cireșe”?