Ce înseamnă de fapt „etcetera” (etc.)?

Ce înseamnă de fapt „etcetera” (etc.)?

V-ați întrebat vreodată de unde provine presurtarea etc.? Probabil că primul răspuns care vă vine în minte este etcetera. Un raspuns corect de alfel, dar haideți să mergem în profunzimea lui.

Etcetera este o locuțiune adverbială provenită din limba latină (et caetera) care are ca semnificație și alții, și altele, și așa mai departe. Termenul se prescurtează mereu prin punct (etc.), fiind prezent și în vocabularul limbilor moderne.

Conform DEX,

ET CÉTERA loc. adv. (Arată că enumerarea ar putea fi continuată) Și alții, și altele, și ceilalți, și așa mai departe. [Scris și: et caetera. – Abr.etc. – Var.ețétera adv.] – Din lat. et caetera.

Se observă totuși o diferență în ceea ce privește punctuația între limba română și limbile occidentale. Dat fiind faptul că et din latină se traduce drept și, care este conjuncție coordonatoare copulativă. Așadar, utilizarea virgulei înainte de etc. este considerată o abatere de la normele limbii literare, deoarece prescurtarea nu este luată drept o unitate în enumerație. Vom scrie de exemplu:

Am nevoie de un caiet, un pix, un creion etc..

În schimb, în limba engleză înainte de etc. se pune mereu virgulă: I need a notebook, a pen, a pencil, etc. Aceeași regulă se respectă și în limba franceză. etcetera

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Este corect să spunem „mujdei de usturoi”?

Ce înseamnă de fapt „etcetera” (etc.)?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat