Modernismul aduce odată cu el și tehnica ingambamentului în literatură. Să vedem ce presupune aceasta și căror scriilor le este reprezentativă.

Chiar dacă denumirea tehnicii scriitoricești pare destul de complexă, în esență, înțelesul ei este destul de simplă. Provenit din franțuzismul enjambement, termenul ne duce cu gândul spre reperele prozodice dintr-un text liric. Să nu uităm să cititm definiția din Dicționarul Explicativ al Limbii Române înainte de a explica pe îndelete ingamabmentul.

INGAMBAMÉNT, ingambamente, s. n. Procedeu poetic cerut de necesități prozodice sau de dorința de a scoate în relief anumite cuvinte, care constă în trecerea unei părți de frază ori propoziție sau a unor cuvinte dintr-un vers în versul următor. – Cf. fr. enjambement.

Procedeul de versificație presupune continuarea ideii poetice în următorul vers, fără a se ține cont de regulile clasice ce țin de rimă, ritm, măsură etc. Practic, prin ingambament se prezintă o mai largă libertate de exprimare a gândurilor celui care scrie.

Am ales doi poeți care folosesc tehnica ingambaentului în poeziile lor interbelice. Este vorba de Lucian Blaga și Tudor Arghezi, dar nu sunt singurii. Începând cu primul, vom putrea privi primele versuri din Eu nu strivesc corola de minuni a lumii în care tehnica este foarte bine evidențiată.

Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

şi nu ucid

cu mintea tainele, ce le-ntâlnesc

în calea mea

în flori, în ochi, pe buze ori morminte.

Și în arta poetică modernă Testament apare tehnica ingambambamentului. Priviți!

Nu-ţi voi lăsa drept bunuri, după moarte,
Decât un nume adunat pe o carte,
În seara răzvrătită care vine
De la străbunii mei până la tine,
Prin rapi şi gropi adânci
Suite de bătrânii mei pe brânci
Şi care, tânăr, să le urci te-aşteaptă
Cartea mea-i, fiule, o treaptă.

Amintiți această tehică prozodică în eseul vostru de la subiectul al III-lea pentru bacalaureat dacă este cazul. Vă va oferi un plus de cunoaștere și rafinament. Mult succes!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Ce este perosnajul eponim?

Please Login to Comment.