Ce este tehnica detaliului semnificativ?

Ce este tehnica detaliului semnificativ?

Este momentul să răspundem întrebării adresate încă din titlu: Ce este tehnica detaliului semnificativ? Explicața este simpălă dacă înțelegem noțiunea de detaliu pusă în conexiune cu scrierile literare.

Tehnica detaliului semnificativ este specifică genului epic, în special romanului realist. Prin această tehnică literară sunt surprinse notații amănunțite care au drept rol redarea veridivcității. Descrierile minuțioasă viziază de la cadrul desfășurării acțiunii până la detalii ce țin de fizionomia ori vestientația personajelor.

Uneori apare și sub numele simplist de tehnica detaliului, dar înțelesul ei rămâne același. Este necesar să o surprindem într-un roman realist de pregătit pentru bacalaureat, precum este Ion de Liviu Rebreanu. Cu ajutorul acestei tehnici se redă fidel o imagine a societății acelor vremuri, accentuând realația mediului cu personajele.

Tehnica realistă a detaliuliui semnificativ poate fi analizată și în nuvela realist-psihologică a lui Slavici, Moara cu noroc. Am extras un fragment din nuvelă pentru a evidenția mai bine acest lucru.

Lica, un om ca de trizeci si sase de ani, inalt, uscativ si supt la fata, cu mustata lunga, cu ochii mici si verzi (…).

Se observă o ambundență detalii care descriu portretul lui Lică, personaj complex care ajunge într-o strânsă legă legătură cu Ghiță, personajul principal.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Rezolvarea testului 4 de antrenament pentru Evaluarea Națională (15 martie, 2021)

Rezolvarea testului 3 de antrenament pentru Evaluarea Națională (8 marti

Ce este tehnica detaliului semnificativ?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat