Ce este tehnica basoreliefului în literatură?

Ce este tehnica basoreliefului în literatură?

Literatura din clasele liceale amintește de tehnica basoreliefului în caracterizare unor personaje. Dacă nu știi sau nu ești sigur la ce se referă aceasta, participă alături de noi la expunerea a câtorva explicații.

Basorelief este un cuvânt provenit din limba italiană de la bassorilievo care are sensul de relief adânc. Italia, un important centru cultural, aduce un nou tip de sculptură în care figurile sunt scoase în relief. Priviți și definiția termenului din DEX.

BASORELIÉF, basoreliefuri, s. n. Lucrare de sculptură cu figuri scoase în relief pe un fond cu care fac corp comun. [Pr.-li-ef. – Var.: (înv.basoreliév, (neobișnuit) basreliéf s. n.] – Din it. bassorilievo, fr. bas-relief.

Tehnica basoreliefului provine după cum am citit mai sus din arhitectură, însă este preluată și de arta literară dar mai degrabă cu sens figurat. Ea are ca principal scop evidențierea unor trăsături / caracteristici ale unor persoanje. Practic, aceste trăsături sunt atât de bine subliniate, încât este imposibil să tracă neobservate.

De pildă, Ion, din romanul cu același nume, este foarte bine conturat prin tehnica basoreliefului drept un țăran sărac cu o însetată dragoste de pământ („îi era drag ca ochii din cap”). Acest aspect este derulat pe întregul parcurs al acțiunii, mulându-și faptele în funcție de dorințele sale.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Ce este perosnajul eponim?

JOC: Unde punem accentul în cuvânt?

Ce este tehnica basoreliefului în literatură?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat