Care este pluralul de la „sânge”?

Care este pluralul de la „sânge”?

A venit momentul să ne punem întrebarea – care este pluralul substantivului „sânge”? Unii ar crede că sângiuri. Există el cu adevărat sau circulă adesea o formă greșită? Să aflăm răspunsul acestei chestiuni pentru a desluși misterul.

În primul rând, cuvântul românesc are o provenință latină, de la sanguis. Definiția lui o puteți vedea în Dicționarul Explicativ al Limbii Române într-un text imens. Veți regăsi o mulțime de expresii care înclud termenul pus în discuție, pe care le-ar struturat într-un articol separat. Dacă aveți curiozitatea de a le afla puteți deschide linkul atașat: Expresi și locuțiuni cu termenul „sânge” (click aici).

SẤNGE, (5sângiuri, s. n. 1. Substanță lichidă de culoare roșie, compusă din plasmă și din globule (albe și roșii), carecirculă prin vene și artere, asigurând nutriția și oxigenarea organismului la animalele superioare.  2. Fig. Obârșie; p. ext. familie, neam; progenitură. 3. Fig. Soi, rasă (de animale). 4. Compuse: sânge-de-nouă-frați, sângele-zmeului = produs vegetal rășinos, de culoare roșie, recoltat din fructele unui arbore din familia palmierilor și care, arzând, răspândește un miros plăcut;  5. (Înv.; la pl.) Omoruri, crime. 6. (Pop.) Nume dat unei boli a vitelor (care le face să sângereze). – Lat. sanguis.

Dacă ați citit cu atenție, cu siguranță ați observat că există pluralul sângiuri, însă aceasta este o formă învechită, populară folosită cu accepție de crime ori omoruri. Dar atunci când ne gândim la substanța lichidă de culoare roșie din corpul nostru nu vom reuși să identificăm forme de plural.

Sânge este un substantiv masiv, la fel precum miere, lapte, vin, apă și altele. Acestea sunt singularia tantum și au nevoie de un suport în exprimare pentru a confirma numărul lor. De pildă, vom spune două vase de sânge.

sấnge s. n.

Dacă veți verifica, nici Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 nu amintește pluralul lui, ci precizează doar că termenul este un substantiv neutru.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

„Binefăcător” sau „bine-făcător”? Cum scriem corect?

 

Care este pluralul de la „sânge”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat