„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

almanahuri

Iată că discutăm și despre popularul „almanah”: un substantiv destul de cunoscut printre vorbitorii de limbă română, asta și grație publicității de la TV din ultimii ani. Sunt câteva personaje, ce-i drept, care au popularizat forma greșită de plural. Care este forma corectă: „almanahuri” sau „almanahe”? Rămâi cu noi până la finalul articolului pentru a afla!

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), singura formă corectă de plural este „almanahuri”:

 

almanáh s. n.pl. almanáhuri

 

 

 

 

Forma „almanahe” nu este consemnată în nicio lucrare de specialitate, prin urmare, utilizarea sa în comunicarea scrisă sau orală este improprie!

 

Să vedem și ce înseamnă acest substantiv! Vom vedea o definiție a termenului, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

ALMANÁH, almanahuri, s. n. 1. Calendar care cuprinde date de popularizare din diferite domenii. ♦ Publicație anuală, în formă de volum, care cuprinde un calendar și un bogat material beletristic sau de altă natură, precum și diverse note informative cu caracter enciclopedic. 2. Publicație periodică de literatură, pentru un anumit domeniu de activitate. – Din fr. almanach, lat. almanachus.

 

 

Prin urmare,

Corect: almanahuri

Greșit: almanahe

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Morminte” sau „mormânturi”? Care este forma corectă de plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat