Baremul pentru testul de antrenament numărul 9 pentru Evaluarea Națională (15 noiembrie 2022) [marca Vox Valachorum]

barem testul 9 de antrenament vox valachorum

În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 9 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 15 noiembrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

 

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

 

Descarcă:

Testul de antrenament nr.9 (15 noiembrie 2022)

 

Descarcă:

Baremul pentru Testul de antrenament nr.9 (15 noiembrie 2022)

 

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

 

Racul, broasca şi o ştiucă

Într-o zi s-au apucat

De pe mal în iaz s-aducă

Un sac cu grâu încărcat.

Şi la el toţi se înhamă:

Trag, întind, dar iau de samă

Că sacul stă neclintit,

Căci se trăgea neunit.

Racul înapoi se da,

Broasca tot în sus sălta,

Ştiuca foarte se izbea

Şi nimic nu isprăvea.

Nu ştiu cine-i vinovat;

Însă, pe cât am aflat,

Sacul în iaz nu s-au tras,

Ci tot pe loc au rămas.

 

Aşa-i şi la omenire,

Când în obşte nu-i unire:

Nici o treabă nu se face

Cu izbândă şi cu pace.

 

Racul, broasca și știuca, Alecu Donici

 

Textul 2

 

O broască în miniatură din Brazilia este neîndemânatică la sărituri deoarece canalele urechilor sale sunt prea mici.

 

Cercetătorii de la Universitatea South Illinois Edwardsville, din SUA, au efectuat un studiu pe o mare varietate de broaște și broaște râioase, constatând că membrii genului Brachycephalus au cele mai mici canale semicirculare dintre toate vertebratele adulte.

Deși această broască în miniatură din Brazilia este cu siguranță adorabilă, faptul că are canale mici ale urechilor înseamnă că nu își poate controla poziția în zbor, ceea ce duce la niște aterizări forțate destul de amuzante.

O broască în miniatură din Brazilia care ratează aterizările

Știm că broaștele au evoluat pentru a sări înainte de a putea ateriza, iar acest nou studiu evidențiază că un canal al urechii mai mic înseamnă că abilitățile de echilibru și de orientare în spațiu ale broaștelor sunt afectate.

O dimensiune mică are consecințe cunoscute asupra sistemelor vestibulare ale amfibienilor. În cazul acestor broaște în miniatură, asta înseamnă că endolimfa (lichidul limpede din ureche) nu are suficient spațiu pentru a se deplasa.

Ca urmare a Legii lui Poiseuille, în aer, asta înseamnă că micile broaște nu își pot controla poziția corpului pe măsură ce se apropie de sol, ajungând adesea să se rostogolească în așternutul de frunze, scrie IFL Science.

Vești proaste pentru broaște

Aceasta este o altă veste proastă pentru abilitățile de a sări ale broaștelor, deoarece cercetări publicate în 2021 au sugerat că consecințele crizei climatice fac ca broaștele deshidratate să nu poată sări la fel de departe ca cele sănătoase.

Din păcate, dacă ești o broască în miniatură care aterizează frecvent pe față, acest lucru te poate face o pradă destul de ușoară pentru orice prădător înfometat care caută o gustare. Cercetătorii sugerează că acest lucru ar putea explica de ce unele broaște au dezvoltat strategii de apărare împotriva prădătorilor, cum ar fi coloritul de camuflaj și toxicitatea pentru a compensa abilitățile lor slabe de aterizare.

 

Motivul surprinzător pentru care o broască în miniatură din Brazilia nu poate sari, descopera.ro

 

 

 

Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament”  și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

Testul de antrenament 1 pentru Evaluarea Națională (18 aprilie 2022)

Baremul pentru testul de antrenament numărul 9 pentru Evaluarea Națională (15 noiembrie 2022) [marca Vox Valachorum]

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat