„Aș dori” sau „aș dorii”? Care este forma corectă a verbului?

aș dori sau aș dorii forma corecta vox

Ne aflăm în fața unei probleme destul de comune: scrierea cu unul sau mai mulți „i”. În meniul de azi, verbul este cel al exprimării dorinței, și anume „a dori”. Întrebarea este: care să fie varianta corectă: „aș dori” sau „aș dorii”?

 

Pentru început propun să studiem puțin acest verb. Vom merge la Dicționarul Explicativ al Limbii Române pentru a vedea sensul / sensurile sale:

 

DORÍ, doresc, vb. IV. Tranz. 1. A fi stăpânit de tendința lăuntrică de a face, de a avea sau de a dobândi ceva; a tinde, a râvni, a năzui la ceva. ◊ Expr. A fi de dorit = a fi necesar, recomandabil, a se cuveni. A lăsa de dorit = a avea lipsuri, a nu satisface. ♦ A avea intenția; a vrea. ◊ Expr. Cum dorești (sau doriți etc.), formulă prin care se lasă la aprecierea interlocutorului luarea unei hotărâri. 2. A ține mult să vadă sau să revadă pe cineva sau ceva drag, a aștepta pe cineva sau ceva cu dor, cu nerăbdare. 3. A simți o atracție erotică. 4. A ura cuiva ceva. – Din dor.

 

Aflăm despre acest verb că provine de la substantivul „dor”, formându-se prin derivare, prin alipiera sufixului verbal „i”. Tot de aici aflăm și poziția accentului, și anume pe „i” – așa se explică și pronunția mai puternică a vocalei; tot de aici s-a ajuns și la dilema pe care ne-am propus să o discutăm: dacă scriem „aș dori” sau „aș dorii”. Să mergem mai departe și să vedem ce informații ne oferă DOOM2 / DOOM3 despre acest termen!

 

 

DOOM3

dorí (a ~) vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dorésc, imperf. 3 sg. doreá; conj. prez. 3  doreáscă

 

 

 

Ni se oferă formele de indicativ prezent, indicativ imperfect și de conjunctiv prezent ale verbului. De ce doar atât? Întrucât nu sunt necesare celelalte, respectându-se niște reguli simple, pe care trebuie să le cunoaștem cu toții!

 

Atunci când folosim formele: aș, ai, ar, am, ați, ar ne raportăm, în mod exclusiv, la modul condițional-optativ al verbului. Timpul prezent al indicativului se formează din auxiliarul „a avea” (formele aș, ai, ar, am, ați, ar) + infinitivului verbului de conjugat (adică forma de dicționar, exact așa cum e ea – aici cu un singur „i”) 

Cum ar arăta conjugarea verbului „a dori” la condițional-optativ, timpul prezent? Păi haideți să o vedem!

(eu) aș dori

(tu) ai dori

(el / ea) ar dori

(noi) am dori

(voi) ați dori

(ei / ele) ar dori

 

Să vedem niște utilizări concrete ale verbului, în enunțuri:

 

Mi-aș dori să plec din țară.

Eu mi-aș dori și altceva.

 

 

Regula se aplică tuturor verbelor românești, fără nicio excepție! De exemplu, verbul „a veni” se conjugă:

(eu) aș veni

(tu) ai veni

(el / ea) ar veni

(noi) am veni

(voi) ați veni

(ei / ele) ar veni

 

Foarte rare vor fi situațiile când avem la condițional-optativ verbe care să se termine în „ii” (doi „i”). Există astfel de verbe în limba română, care să aibă la infinitiv doi „i”: de exemplu „a înmii” sau „a (se) sfii”.

 

(eu) aș înmii

(tu) ai înmii

(el / ea) ar înmii

(noi) am înmii

(voi) ați înmii

(ei / ele) ar înmii

 

Cu toate acestea, nu este și cazul verbului nostru de azi! Forma corectă este „aș dori”, și nu „aș dorii”. De asemenea, verbul auxiliar „aș” se scrie întotdeauna legat (sudat), și nu are „i” în coadă. Forma „ași” este incorectă. („ași” este pluralul substantivului „as” și cam atât!)

Prin urmare:

Corect: aș dori

Greșit: aș dorii, a-și dori, a-și dorii etc..

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul despre „aș dori” sau „aș dorii”, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

 

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Aș dori” sau „aș dorii”? Care este forma corectă a verbului?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat