„Haideți” sau „haide-ți”? Ce greșeală facem adesea?

haideti sau haide-ti vox

A venit momentul să vorbim puțin și despre interjecție! Este vorba despre „haideți” sau „haide-ți”! Care va fi forma corectă, conform lucrărilor normative la care ne raportăm în prezent? Ce greșeli se fac adesea și de ce trebuie să le evităm? Ce va spune DOOM-ul?

 

Interjecția „haideți” este atestată de DOOM2 și DOOM3, substituind, practic, un verb al invitației, utilizat într-un enunț imperativ. Vorbim despre o modalitate directă de a chema / invita pe cineva. Spre deosebire de forma „haide”, interjecția „haideți” se utilizează fie pentru situații în care vorbim despre mai multe persoane, fie atunci când vrem să adăugăm puțină formalitate ori respect în mesaj:

 

Haideți cu noi la munte! (voi să veniți)

sau

Haideți, poftiți înăuntru dumneavoastră! (nu putem spune: „Haide, dumneavoastră!”)

 

Este impropriu să spunem că „haideți” este forma de plural pentru „haide”, întrucât interjecția este o parte de vorbire neflexibilă și nu are categoria gramaticală a numărului. Cu toate acestea, considerăm că forma „haideți” a apărut prin contaminare, din necesitatea de a exprima cumva ideea de plural / respect; interjecția s-a format, preluând desinențele verbale, însă, cu toate acestea, nu vom spune că interjecțiile se conjugă!

Interjecțiile „haide” și „haideți” sunt, de asemenea, intranzitive! Ce înseamnă asta? Ei bine, ele nu pot fi regente pentru complemente directe. Există interjecții care permit asocierea cu forme clitice pronominale. Voi da câteva exemple mai jos!

 

Uite-l, Uite-i, Uite-ți, Uite-o, Uite-ne etc.

Ia-l, Ia-o, Ia-ți, Ia-ne, Ia-vă etc.

Iată-l, Iat-o, Iată-ți, Iată-l etc.

 

Interjecțiile „haide” și „haideți” substituie verbe de mișcare, păstrând acest sens, fapt pentru care exprimări de tipul „haide-l”, „haide-o”, „haide-ți” sunt imposibile!

 

Să vedem și o definiție a interjecției „haide”, așa cum reiese ea din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

HÁIDE interj. 1. Exclamație care exprimă un îndemn (la o acțiune). ◊ (Cu ton de comandă, exprimând nerăbdarea vorbitorului; adesea repetat) Haide, haide, vino mai repede! ♦ Exclamație care exprimă încercarea de a îmbuna pe cineva. 2. (Cu funcție de imperativ, corespunzând unor verbe de mișcare) Vino! veniți! să mergem! ◊ (Împrumutând desinențe verbale de pers. 1 și 2 pl.Haidem la plimbare. Haideți la dans. ◊ (Adverbial, în compuse) Haide-hai, haida-hai, haide-ha = încet, anevoios. ◊ (Marchează începutul unei acțiuni) Luă toporul și haide la treabă. 3. (În expr.Haida-de!, exclamație prin care se respinge o părere sau se dezaprobă o comportare; aș! Haide-haide sau haide-hai, se spune când mustrăm cu indulgență pe cineva care nu ia în seamă sfaturile sau avertismentele noastre. [Var.háida, haid, áida, áide interj.] – Din tc. haydi, bg. haide, ngr. áide.

 

Contaminarea „haide-ți” a apărut din cauza fenomenului de hipercorectitudine. Vorbitorul de limbă presupune eronat că acel „ți” este, de fapt, un pronume personal, utilizând cratima, întrucât aceste forme clitice se despart de restul comunicării, de regulă, prin intermediul unei cratime.

 

Formele „haide” și „haideți” nu se scriu niciodată cu cratimă și nu permit niciodată asocieri de tipul acesta!

 

Prin urmare:

Corect: haide, haideți

Grețit: haide-ți

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

 

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

 

 

„Haideți” sau „haide-ți”? Ce greșeală facem adesea?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat